tak tez myslalem ze RC4 to wieksza plytka nic RC2 (pewien nie bylem).
Z RC2 mialem doczynienia (i mam nadal na 1Dynkach) - wcale za mala nie jest.
Tak wiec bedzie 498RC2. Teraz czas musze znalezc zeby wyskoczyc do sklepow.
tak tez myslalem ze RC4 to wieksza plytka nic RC2 (pewien nie bylem).
Z RC2 mialem doczynienia (i mam nadal na 1Dynkach) - wcale za mala nie jest.
Tak wiec bedzie 498RC2. Teraz czas musze znalezc zeby wyskoczyc do sklepow.
Czy ktos moze mnie utwierdzic w przekonaniu ze dobrym wyborem do ~ 500 zł bedzie taki statyw http://www.allegro.pl/item1020200365...w_a_198n6.html + 804RC2 ?
Chce troche pofilmowac wiec glowica 3D
no comment...
Jak chcesz pobawić się w filmowanie, to zastanów się nad jakąś głowicą przeznaczoną do video.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Ale to pewnie koszta znacznie wieksze ? Tak czy owak to tylko wstepne zalozenie i zabawa , sprzet i tak glownie bedzie do panoram/produktow , wiec zakladam ze taka glowica bedzie troche wygodniejsza , kulowa jakos srednio mi pasuje.
no comment...
Do studyjnych spraw i panoram wygodniejsze są 3d od kuli.
Choć można rozpatrzyć modele z osobną blokadą osi Y.
Do video - Manfrotto 701HDV, trochę droższa ale pracuje wszystko tak jak powinno. Okazyjnie ogarniesz wszystko 804ką.
Ok no to biore taki zestawik![]()
no comment...
To i ja się załapie do tematu, bo właśnie stanąłem przed dylematem zakupu Statywu.
Statyw do 400zł. =/- 50zł. Koniecznie Nowy.
Będzie musiał utrzymać puszkę 5DMKII + szkło i ewentualnie lampę.
Zastanawiałem się nad: http://allegro.pl/item1018395694_sta...18_wawace.html
Jednak jest on za niski 150cm, to dla mnie za mało minimum 170 cm.
Pozdrawiam.
Ja mam Manfrtto'a, który daje się rozciągnąć na prawie 180cm ale tak naprawdę to bardzo rzadko używam kolumny. Najczęściej w zupełności wystarcza podstawowa wysokość. Przy wyciągniętej kolumnie masz większe szanse na drgania i zazwyczaj te extra centymetry nie wnoszą żadnej różnicy do odbioru zdjęcia. (choć zależy jeszcze co i z jakiej odległości fotografujesz ale to raczej rzadkość). Co więcej pomyślałbym jeszcze nad udźwigiem statywu, bo 4kg to nie za wiele. Body prawie 1kg, do tego powiedzmy grip, lampa, szkło i mówię tu o czymś cięższym niż 50mm, czy kit (70-200 ma ok 1.5kg) i powoli zaczynamy mieć te 4kg. Dołóżmy do tego fakt, że przy robieniu większej ilości zdjęć ze statywu lub "czajeniu się" np. za zwierzyną trochę się na nim opieramy. Dobra nikt się nie wiesza na statywie (chyba, że lubi) ale po prostu chciałem tu zwrócić uwagę na takie drobne detale do przemyślenia, a nóż za 1/2 roku ci się "uwidzi" robić wildlife i taki statyw sie rozkraczy pod 1200mm
![]()