Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Adaptery

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zle myslisz. Da sie obiektyw z systemu o FFD wyzszym zalozyc do korpusu o innym FFD. Zakladasz przejsciowke o grubosci rownej roznicy FFD. Przyklad:
    -M42 FFD 45.46 mm (obiektyw) Canon FFD 44.00mm(body)
    Grubosc przejsciowki 45.46-44=1.46 mm - da sie zrobic.
    -M39 FFD 28.80mm (obiektyw) M42 FFD 45.46 (body)
    Grubosc przejsciowki 28.8-45.46= -16.66 - jak myslisz? Da sie zrobic?

Chyba teraz powino byc jasne?

Obrazek z Wiki to wyjasnie...Obiektyw z gory mozna zapiac do dolnego body, natomiast z dolnego do gornego nie...
    Ostatnio edytowane przez Tornvald ; 10-05-2012 o 20:34

Domyślnie

No jak? Dobrze myślałem w takim razie, wyższej na niższa się nie da, a z niższej na wyższą sie da. Ale w takim razie zastanawia mnie sens istnienia pierścieni M39 -> M42.

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

były też obiektywy na gwincie m39 do lustrzanek, o ffd takim samym albo bliskim m42. jakbys sie postaral to mozesz obiektyw EF zapiac do yashici, ale zrobi Ci się z tego szkło makro. Chyba, że tak jak kolega wspomniał, zrobisz operację na body. Tylko że to trochę traci wtedy sens.

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak jak pisze iso. Pierwsze Zenity powstały na bazie Zorek/Fedów poprzez dołożenie komory lustra. Oczywiście spowodowało to zmianę głębokości korpusów ale przynajmniej na początku pozostawiono mocowanie M39. Przez pewien czas były dostępne dwie linie obiektywów M39 niezgodne ze sobą. Dopiero później po rozpoczęciu produkcji modelu Zenit E zmieniono gwint na M42. Tak więc jako ciekawostka, Zenit E to chyba jedyny model na świecie który był produkowany z dwoma różnymi mocowaniami obiektywów. "Zenitowskie" obiektywy M39 możesz założyć do M42, te od Feda/Zorki nie.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    były też obiektywy na gwincie m39 do lustrzanek, o ffd takim samym albo bliskim m42. jakbys sie postaral to mozesz obiektyw EF zapiac do yashici, ale zrobi Ci się z tego szkło makro. Chyba, że tak jak kolega wspomniał, zrobisz operację na body. Tylko że to trochę traci wtedy sens.
    Aha. I to robi sens i wszystko staję się jasne. Dzięki bardzo za przybliżenie tematu.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów