Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Manualne korpusy M42 z preselekcja przysłony

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

http://www.foto.okay.pl/aparaty/praktica_ee2.htm Faktycznie, ten korpus ma preselekcję przysłony. Z tego opisu wynika że działa nie tylko z obiektywami electric.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Myślę, że nastąpiło tu pomylenie preselekcji i priorytetu. Preselekcję przysłony to miał Helios 44-2. Pierścieniem przysłony ustawiało się wartość żądaną (preselekcja), a po ustawieniu ostrości przymykało się drugim pierścieniem, do wcześniej ustawionej. Nieznacznie inne rozwiązanie ma Pntacon 135/2,8. W nim po wysunięciu do przodu, ustawia się pierścień blokujący na odpowiednią wartość, a potem pierścieniem przysłony przymyka się do oporu, czyli wcześniej zadanej wartości.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez takpoprostu Zobacz posta
    Chodzi o to że jeżeli ustawiam przysłone na obiektywie to korpus sam dopiera sobie czas naświetlania. Większość aparatów na m42 jeżeli ma światłomierz to on informuje nas o naświetleniu zdjęcia i wtedy manualnie zmieniamy czasy otwarcia lamelki. A są korpusy na m42 które same dobierają czas naświetlania. Coś takiego miałą chyba Praktica EE 3...
    kolega chyba niezbyt precyzyjnie się wyraził - chodzi chyba o korpus nie z preselekcją przysłony, a automatycznie dobierający czas naświetlania...
    tu faktycznie Praktica serii EE, z Zenitów jakie miałem - to tylko Automat, ale z kolei miał on bagnet "K"

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie

dokładnie tak jak piszesz chodziło mi o takie coś... Znalazłem w sieci jeszcze taką tabelę

http://wisniaa.republika.pl/tabela.htm

Była jeszcze Fujica Az-1 która posiadała gwint m42 i miała ten automatyczny czas...

Tylko gdzie ją dostać....
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów