Witam...
Czy możecie wymienić mi marka/model manualnych korpusów oryginalnei pod M42 które posiadają preselekcję przysłony ?
Witam...
Czy możecie wymienić mi marka/model manualnych korpusów oryginalnei pod M42 które posiadają preselekcję przysłony ?
*t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*
popraw mnie, jesli zle kombinuje, ale odpowiedz jest: kazdy. preselekcje przyslony wykonywalo sie krecac pierscieniem na obiektywach, a korpus sobie po prostu do tego czas dobieral (albo i nie - w trybie manualnym).
a moze chodzi Ci po prostu o to, ktore korpusy mialy automatyczne przymykanie przyslony, tak ze nie trzeba bylo pracowac na roboczej? wowczas odpowiedz jest (ale ekspertem nie jestem): na pewno kazda Praktica automatic...
Chodzi o to że jeżeli ustawiam przysłone na obiektywie to korpus sam dopiera sobie czas naświetlania. Większość aparatów na m42 jeżeli ma światłomierz to on informuje nas o naświetleniu zdjęcia i wtedy manualnie zmieniamy czasy otwarcia lamelki. A są korpusy na m42 które same dobierają czas naświetlania. Coś takiego miałą chyba Praktica EE 3...
*t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*
Nie wiem, czy w epoce m42 aparaty same dobierały czas. To chyba działało raczej na zasadzie ustawienia wieży czasów na interesującą nas wartość, a potem kręcenie pierścieniem przysłony, aż światłomierz, o ile był wewnętrzny, pokazał że już jest dobrze... Nie wiem, czy Practica ee2/3 była w użyciu, czy tylko była to forma prototypowa? Nigdy nie widziałem tego korpusu.
Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 04-05-2012 o 23:31
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
A moze ruski? Zenith TTL, zdaje mi sie,ze cos takiego widzialem. Ogolnie M42 to raczej staaaare puchy i mozebyc tak,ze nie było takiej. Ja bym szukal po ruskach bo oni dlugo robili. W sumie cos ala preselekcja mozesz miec w Pentaxach na bagnet K z tym,ze obiektyw musi byc domkniety przed pomiarem.
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Oj Jacku jestes w bledzie preselekcje to mial chyba kazdy z domykaniem przyslony , kreciles pierscien i pozniej aparat domykal ja. Natomiast automatyki nie mial chyba zaden. Sprawdzalem przed chwila
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Mieszasz pojęcia preselekcji przysłony i automatycznej przysłony. To o czym piszesz "kreciles pierscien i pozniej aparat domykal ja" to jest przysłona automatyczna a nie preselekcja.
Rosyjskich korpusów mam trochę, ale chyba żaden z M42 nie miał preselekcji przysłony. Ten tryb był w Zenitach serii A ale one mają bagnet K.
Ostatnio edytowane przez PawelB ; 05-05-2012 o 13:22 Powód: Poprawa literówki
Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.
Moje gnioty
Moje gnioty 2
:smile: Najlepiej kupić zewnętrzny światłomierz i ustawiać czas do przysłony wg. tabelki. Na pewno wygodniej, bo ustawianie czasów do przysłony w Zenitach z TTLem było bardzo upierdliwe :-) Preselekcje czasu to miał 'niby' każdy M42 z TTLem. Piszę niby bo tak na prawdę i tak trzeba było nastawiać ręcznie.
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis