Zamieszczone przez Jac
słowem kluczowym tutaj będzie "skala odwzorowania"
jeśli spowodujesz ze obiekt fotografowany będzie w obu wypadkach tak samo odwzorowany na klatce/matrycy to GO będzie taka sama ( ta sama przesłona)
pozdrawiam
darek
Zamieszczone przez Jac
słowem kluczowym tutaj będzie "skala odwzorowania"
jeśli spowodujesz ze obiekt fotografowany będzie w obu wypadkach tak samo odwzorowany na klatce/matrycy to GO będzie taka sama ( ta sama przesłona)
pozdrawiam
darek
ale tutaj nikt nie wspominal o skali odwzorowania tylko o ogniskowej i zmianie GO wraz z nia :-)Zamieszczone przez darekp
O GO to już ładnie wyjaśniłeś, dziękujemy. Ja natomiast w kwestii formalnej. O rodzaje prawdy pytaj Górali. Rozróżniamy:Zamieszczone przez darekp
Świtno prawda, gó..o prawda i tys prawda.
A faktem jest, że GO zależy chyba kwadratowo od ogniskowej i liniowo od przysłony ... To widać w tych wzorach, w linku podanym wyżej, w artykule Marka Wyszomirskiego.
A czy rzeczywiście przy tej samej skali odwzrorowania i tej samej przysłonie głębia będzie taka sama? Hmm... Poczytamy, policzymy... ale to później. Chyba że przytoczysz źródło i / lub wzory?
Zamieszczone przez Jac
zacytuje JACA "zakładając, że matryca taka sama (bo sa i FF i z cropem)
to głębia ostrości zależy od ogniskowej "
ja to tak zrozumiałem
http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82..._ostro%C5%9BciZamieszczone przez Jac
zgadza sie ale 'skala odwzorowania' zalezy od ogniskowej [wprost proporcjonlnie]i odleglosci od obiektywu/matrycy [odwrotnie proporcjonalnie]...Zamieszczone przez Jurek Plieth
Jakiś czas temu też przerabialiśmy ten temat na forum Pentaksa.
Konkuzja jest taka, że GO zależy tylko od przysłony i skali odwzorowania.
Przy czym.
Obiektywy o dłuższej ogniskowej ze względu na inne oddanie perspektywy będą "ładniej" rozywały tło. Wynika to z tego, że elementy tła będą wydawały się większe - bardziej rozmyte.
Polecam stronę trzecią (to nie jest krypto reklama):
http://www.tamron.com/lenses/di/assets/pdfs/180mmDi.pdf
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
;-) Darek dałeś super odpowiedź tzn. że jest jeszcze czwarta prawda :smile: "Darka prawda" - należy czytać pytania i odpowiedzi ze zrozumieniem. A warto również zajrzeć do podręczników z optyki i fotografii, nawet tych starych. Nie gniewaj się Darek na moją odpowiedź w stosunku do siebie, ale ja na fotografii naprawdę się znam od kilkudziesięciu latek. Jeśli czujesz się dotknięty moją pierwszą odpowiedzią i teraźniejszą to Cię przepraszam. Nie chcę aby ktokolwiek się na mnie obrażał.![]()
![]()
jesteś strasznie zaczepną osobą ( nie wiem czy facetem czy kobietą)Zamieszczone przez Lara
piszesz coś o zrozumieniu, czytaniu itd. ale przywalasz z przyjemnością
a tak na marginesie to dziwie się ze przez kilkadziesiąt lat żyłeś w błędzie :razz: :razz: :razz:
darek ustaw 2aparaty pierwszy na ogniskowej 100mm drugi na 20mm oba na ten sam obiekt np o 3 metry od aparatu i te same parametry nasietlania a teraz mi powiedz gdzie bedzie wieksza GO i dlaczego
JAC-podeslij ten programik spot.exe
350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona