Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Obiektywy a głębia ostrości - zależności ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek
    darek ustaw 2aparaty pierwszy na ogniskowej 100mm drugi na 20mm oba na ten sam obiekt np o 3 metry od aparatu i te same parametry nasietlania a teraz mi powiedz gdzie bedzie wieksza GO i dlaczego

JAC-podeslij ten programik spot.exe
    a zrób tak :
    ustaw te aparaty w ten sposób aby obiekt fotografowany był tak samo zobrazowany na filmie/matrycy i teraz powiedz mi czy GO będzie się róznić

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darekp
    a zrób tak :
    ustaw te aparaty w ten sposób aby obiekt fotografowany był tak samo zobrazowany na filmie/matrycy i teraz powiedz mi czy GO będzie się róznić
    Kolego - dlaczego na siłę do prostej w zasadzi dyskusji (o zależności GO od ogniskoej obiektywu) starasz się wcisnąć dodadkowo skalę odwzrowania? Jasnym jest, że dla tych samych skal odwzorowania, GO będzie taka sama. Nie odkrywasz tutaj żadnej ameryki, z jednym wszakże zastrzeżeniem - pytanie brzmiało o zależność GO od ogniskowej, a nikt nie wspominał o takiej samej skali odwzorowania. Czyli innymi słowy pytanie brzmi. Jeśli mam f8.0 i stoję 10m od obiektu to kiedy będę miał wiekszą GO - czy przy 50mm, czy przy 100mm. Nie ineresuje mnie przy tym zmiana skali odwzorowania. To jest na prawdę szkolnie proste.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Kolego - dlaczego na siłę do prostej w zasadzi dyskusji (o zależności GO od ogniskoej obiektywu) starasz się wcisnąć dodadkowo skalę odwzrowania? Jasnym jest, że dla tych samych skal odwzorowania, GO będzie taka sama. Nie odkrywasz tutaj żadnej ameryki, z jednym wszakże zastrzeżeniem - pytanie brzmiało o zależność GO od ogniskowej, a nikt nie wspominał o takiej samej skali odwzorowania. Czyli innymi słowy pytanie brzmi. Jeśli mam f8.0 i stoję 10m od obiektu to kiedy będę miał wiekszą GO - czy przy 50mm, czy przy 100mm. Nie ineresuje mnie przy tym zmiana skali odwzorowania. To jest na prawdę szkolnie proste.
    kolego- przeczytaj od czego zaczeliśmy dyskusje i nie moralizuj

Domyślnie

mam propozycje
    zostawmy te pyskówki, chyba dzisiaj nie wypada

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

i ja tez mysle ze temat sie wyczerpal, wszystko zostalo powiedziane, dla mnie EOT

Pozdrawiam

EDIT: programik spot.exe jest do sciagniecia TU
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 29-01-2006 o 15:58

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Rzeczywiście jest tak, że mając ogniskową 35mm i stojąc od obiektu 5m, a 100mm i również 5m od obiektu (ostrość na obiekt), otrzymujemy _zupełnie_ różne zdjęcia.
    A zbliżając się z tymi 35mm do obiektu na tyle, aby na matowce był mniej więcej tej samej wielkości, zdjęcia mogą być do siebie podobne, z inną perspektywą jedynie, czyli tłem.

Domyślnie

widze, ze dalej dyskutujecie nad oczywistymi sprawami i podstawami fotografii.
    dokładnie tak jest darku p, że zaczęłeś odpowiadać trochę nie na temat - czyli o zależności ze skalą odwzorowania, a pytanie było o GO - poczytaj od początku.
    forum nauczyło mnie być bardzo precyzyjnym, bo inaczej inni nieścisłość wychwycą i dowalą. Dlatego ja napisałem w nawiasie o identycznej wielkości matryc. Bo zakładałem, że osobie pytającej bedzie chodziło o odpowiedź dotyczącą jej aparatu (odpowiadającej jej przekątnej matrycy)
    Dodałem to, bo ktoś mógłby napisać, że GO zależy też od właśnie formatu klatki aparatu którym fotografujemy (czyli np 6x6 czy 4x4 cala, czy mały obrazek) a tak mi nikt nie wytknął niedokładności.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

WujekJW
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich ponownie!
    Dziękuję wszystkim za wyjaśnienia. Kilka osób konkretenie rozwiało moje wątpliwości (w tym ukłony dla kolegi z forum Pentaxa!).

Pozdrawiam wszystkich (jeszcze się będę dobijał z innymi pytaniami )

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów