Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Obiektywy a głębia ostrości - zależności ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Rzeczywiście jest tak, że mając ogniskową 35mm i stojąc od obiektu 5m, a 100mm i również 5m od obiektu (ostrość na obiekt), otrzymujemy _zupełnie_ różne zdjęcia.
    A zbliżając się z tymi 35mm do obiektu na tyle, aby na matowce był mniej więcej tej samej wielkości, zdjęcia mogą być do siebie podobne, z inną perspektywą jedynie, czyli tłem.

Domyślnie

widze, ze dalej dyskutujecie nad oczywistymi sprawami i podstawami fotografii.
    dokładnie tak jest darku p, że zaczęłeś odpowiadać trochę nie na temat - czyli o zależności ze skalą odwzorowania, a pytanie było o GO - poczytaj od początku.
    forum nauczyło mnie być bardzo precyzyjnym, bo inaczej inni nieścisłość wychwycą i dowalą. Dlatego ja napisałem w nawiasie o identycznej wielkości matryc. Bo zakładałem, że osobie pytającej bedzie chodziło o odpowiedź dotyczącą jej aparatu (odpowiadającej jej przekątnej matrycy)
    Dodałem to, bo ktoś mógłby napisać, że GO zależy też od właśnie formatu klatki aparatu którym fotografujemy (czyli np 6x6 czy 4x4 cala, czy mały obrazek) a tak mi nikt nie wytknął niedokładności.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

WujekJW
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich ponownie!
    Dziękuję wszystkim za wyjaśnienia. Kilka osób konkretenie rozwiało moje wątpliwości (w tym ukłony dla kolegi z forum Pentaxa!).

Pozdrawiam wszystkich (jeszcze się będę dobijał z innymi pytaniami )

Uprawnienia umieszczania postów