Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: 5d, nie trzyma krótkich czasów

Domyślnie 5d, nie trzyma krótkich czasów

moje 5 d zaczęło robić mi kuku, wszystko jest w przedziale czasów B - 1/2000s, od czasów krótszych niż 1/2000s zaczyna ciemnieć góra lub patrząc w pionie lewa strona, czy to oznaka, że migawka kończy swój żywot?
    dodam, że aparat był w serwisie na żytniej niecały rok temu w związku z wadą producenta - odklejającym się lustrem, lustro zostało wymienione, ale nie pamiętam czy od tego czasu robiłem foty na b. krótkich czasach;
    problem z ciemnieniem jednej strony kadru zauważyłem w styczniu, od tego czasu aparat jest ciągle używany i tak jak powiedziałem naświetlenie jest ok do 1/2000s
    proszę o podpowiedzi co to może być

Bywalec
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ewidentny objaw uszkodzonej migawki, gdzie nie chowa się, zaczepia jeden listek, chociaż równie dobrze lustro ucieka do góry podczas robienia zdjęcia, co przy tak krótkich czasach może oznaczać, że zaczyna mieć delikatny luz, spróbuj poruszać delikatnie lusterkiem
    Marcin

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam
    Potwierdzam , miałem to samo w C30D. Wymiana migawki.
    Pozdrawiam
    Mirek

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wygląda na pad migawki, za jakiś czas, zapewne, problem zacznie dotyczyć coraz dłuższych czasów.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

jak to leczyć, gdzie i za ile?
    orientujecie się?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Sam moduł migawki kosztuje około 150 USD http://www.ebay.com/itm/NEW-CANON-EO...item3352536134
    Wymiana (wraz z częścią) w autoryzowanym serwisie CSI to koszt bodajże około 800 zł (trzeba by zadzwonić i zapytać, bo te ceny się czasami zmieniają http://www.e-csi.pl/pl/kontakt.html)

P.S. Jeśli jest to uszkodzenie mechaniczne to koszt naprawy, w niezależnym serwisie, wyniesie koło 400 zł. Dostępne są też, nawet i w Polsce, listki migawki 5D i kosztują 150 - 250 zł (na ebayu 30 USD).
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 08-05-2012 o 23:10
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

dzięki, sam oczywiście nie grzebnę przy tym, wysłałem pytanko do CSi, jeśli miałbym nowa migawkę, to pewnie aparat pośmigałby jeszcze kilka sezonów (może zamontują mi tam AF, hehe)

Domyślnie

5d ma gwarancję do 100 tysięcy klatek, więc jeśli Twoje body ma mniej to chyba za darmo powinni to zrobić.

Domyślnie

właśnie dostałem odpowiedź, koszt wymiany migawki to ok 1200 zł jeżeli jest powyżej 100 000 cykli, czym sprawdzić w 5dmkI stan licznika, jest jakiś soft, wczoraj znalazłem, ale dla procków III generacji, ze starą 5tka nie działa, hilfe, help

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tylko w serwisie mogą sprawdzić...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów