Strona 12 z 16 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 155

Wątek: 5D vs 5D mark II

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: 5D vs 5D mark II

Cytat Zamieszczone przez p0lish Zobacz posta
    pytanie - 5D mk2 vs 40d - jak tu jest z celnością i szybkością AF?
    ktoś miał okazję porównać?
    40D jest zupelnie kulturka...

5D mkII jest... very-5D... do landszaftu obleci, ale do czegos ruszajacego sie bym raczej nie podchodzil...

to pisane z autopsji. wziecie do lapy 40D po dluzszym uzytkowaniu 5D jest jak odkrycie automatyki nastawiania ostrosci
    wszystko nagle dziala a nie, ze naciskasz a aparat sobie jeszcze przez pol sekundy "frytki smazy"...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 21-05-2013 o 10:05
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar haze
    Miasto
    Wrocław

Shutter lag 40D - 59ms, 5DII 73ms, blackout 40D - 100ms, 5D II - 145ms. Wielkiej zmiany w szybkości działania nie ma (5D I praktycznie te same prędkości działania ma).
    Ale faktem jest że w 50D odczuwało się tą nieco większą responsywność.
    Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
    6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez haze Zobacz posta
    Shutter lag 40D - 59ms, 5DII 73ms, blackout 40D - 100ms, 5D II - 145ms. Wielkiej zmiany w szybkości działania nie ma (5D I praktycznie te same prędkości działania ma).
    Ale faktem jest że w 50D odczuwało się tą nieco większą responsywność.
    no ja mowie o wrazeniach organoleptycznych, bo oba mialem i uzywalem. ww. pomiary, swoja droga, nie mowia o szybkosci ustawiania ostrosci. a 40D dojezdza zauwazalnie szybciej niz 5D. i znacznie szybciej startuje. co do blackoutow i shutter lagow... no mniej wiecej by sie zgadzalo. 40D jak dla mnie robi klik-klik-klik-klik, a 5D jest kliiiik........ klaaaaaaak.........
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    40D jest zupelnie kulturka...

5D mkII jest... very-5D... do landszaftu obleci, ale do czegos ruszajacego sie bym raczej nie podchodzil...

to pisane z autopsji. wziecie do lapy 40D po dluzszym uzytkowaniu 5D jest jak odkrycie automatyki nastawiania ostrosci
    wszystko nagle dziala a nie, ze naciskasz a aparat sobie jeszcze przez pol sekundy "frytki smazy"...
    Piszesz raczej i w dodatku, że miałeś 5D. Rozumiem, że fotografowaleś tylko statyczne rzeczy?

Przez takie pisanie, że 5D nie można robić ruchomych rodzą się pomówienia. Zajrzyj sobie do mojej galerii aby sie przekonać dosłownie , że można tym aparatem robić nie tylko statyczne obrazki
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Miałem 40D, a teraz 5D i do 40-tki już nie wrócę.
    Fakt ten pierwszy jest szybszy, ale piątka rekompensuje wszystkie niedogodności obrazkiem.
    Jedynym mankamentem jest wyświetlacz, robisz zdjęcie patrzysz i rozczarowanie.
    Wrzucasz fotkę na kompa i szczena opada.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Piszesz raczej i w dodatku, że miałeś 5D. Rozumiem, że fotografowaleś tylko statyczne rzeczy?
    mialem 5D i 40D, mam 5D mkII i 600D. przez jakis czas rownolegle 40D i 5D mkII o ktorych bezposrednie porownanie bylo pytanie.

w tym oto bezposrednim porownaniu 40D jest aparatem o AF, ktory pracuje znacznie lepiej przy dynamicznych tematach. daje lepsze poczucie lapania ostrosci (single/servo)
    i ogolnie duzo szybciej lapie ostrosc.
    AF w 5D jest zauwazalnie wolniejszy, chociaz na pewno w kiepskim swietle pozostaje skuteczny i bezbledny. IMHO to sa inne uklady, z ktorych ten w 5D(mkII) jest lepszy do ujec statycznych
    a ten w 40D do dynamicznych.

mozna i jednym i drugim aparatem robic takie czy takie zdjecia. ale to jest nieodmiennie jak z lyzka i widelcem - ta pierwsza jest lepsza do zupy, druga do kotleta. chociaz mozna i wymiennie jakby sie zaprzec.

Przez takie pisanie, że 5D nie można robić ruchomych rodzą się pomówienia.
    wlasnie dlatego nigdzie nie pisalem, ze sie nie da.

Zajrzyj sobie do mojej galerii aby sie przekonać dosłownie , że można tym aparatem robić nie tylko statyczne obrazki
    j.w. rowniez robilem 5D ruchome tematy. i nieodmiennie gdyby takie tematy stanowily istotny odsetek moich zdjec, nie zamienialbym 40D na 600D,
    ani tym bardziej zabieral na takie zdjecia 5D zamiast 40D...
    www albo tez flickr

Miasto
    Chełmno

Dziękować

W miniony weekend robiłem 2 przyjęcia pod rząd na 3 aparaty. 5D, 5D II i 50D. Stwierdzam, że najbardziej czuły spust jak i AF był w 50D jednakże obrazek z obu piątek wyraźnie lepszy

Początki nałogu
    Miasto
    022

no ja póki co zaczynam zmianę w sprzęcie od szkieł
    zamiast średniego zooma Sigmy i 50 1.8 wjadą 28 1.8 i 50 1.4
    co do samej puszki - w sporcie radzi sobie bardzo przyjemnie a nie chcę zmieniać na 7D bo to kolejny crop
    pozostanie pewnie odłożyć na 5d mk3 skoro mk1 i mk2 są wolniejsze od poczciwej 40
    1d to niestety za duże klamoty

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Przez takie pisanie, że 5D nie można robić ruchomych rodzą się pomówienia. Zajrzyj sobie do mojej galerii aby sie przekonać dosłownie , że można tym aparatem robić nie tylko statyczne obrazki
    Posiadam 5DII i z całą stanowczością twierdzę... boczne nieużyteczne przy ruchu. One Shot, dzień, córka jadąca rowerem w moją stronę i... lipa. Środkowy zawsze trafia. Wolę używać centralnego i podostrzyć ewentualnie twarz (przy założeniu, że np. brzuch jest w tej samej płaszczyźnie).

Dlatego sądzę, że trochę crazy przejaskrawiasz możliwości AF w 5-tkach do mkII włącznie.

Miasto
    Chełmno

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Posiadam 5DII i z całą stanowczością twierdzę... boczne nieużyteczne przy ruchu. One Shot, dzień, córka jadąca rowerem w moją stronę i... lipa. Środkowy zawsze trafia. Wolę używać centralnego i podostrzyć ewentualnie twarz (przy założeniu, że np. brzuch jest w tej samej płaszczyźnie).

Dlatego sądzę, że trochę crazy przejaskrawiasz możliwości AF w 5-tkach do mkII włącznie.
    Nie przejaskrawiam tylko jak czytam, że 5D się nie da to mi ciśnienie skacze. Kiedyś nie było takich zabawek i AF a ludzie sport itp fotografowali. Po prostu narzekanie dla narzekania

Strona 12 z 16 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów