Cytat Zamieszczone przez natali12 Zobacz posta
Jako, że temat dotyczy 5D m I myślę, że moje pytanie mogę tutaj zadać. Wiem, że body to nie wszystko jednak zastanawiam się nad zmianą mojej 30d na właśnie 5D m I. Moja fotografia głównie polega na pstrykaniu plenerów w czasie górskich wypadów, albo rodzinnych wypadów za miasto. Poza tym 50% mojej zabawy z aparatem to pstrykanie akwarium i jego mieszkańców. Na tę chwilę dysponuję sprzętem z podpisu czyli 30d + tamron17-50 f2,8 + kit. Urodził mi się w głowie pomysł przejścia na pełną klatkę i dokupienie tego co konieczne do fotografowania akwarium. Mam na myśli jakiś/eś statywy do oświetlenia akwarium, kupię albo wykonam jakieś tło, może jakiś filtr polaryzacyjny no i koniecznie statyw. Oprócz tego na pewno będzie potrzebne jakieś szersze szkiełko, no i właśnie... Czy potrzebuję do tego pełnej klatki? Czy 5d m I w takiej fotografii sprawdzi się? Na ten moment na 5d M II nie mówiąc o III nie stać mnie. Jak myślicie powinnam zmienić szkła, gdyż moim zdaniem Tamron tutaj się nie sprawdza, czy zacząć od zmiany body?
Skoro urodził sie taki pomysł, to trzeba go zrealizować
Poważnie, to Tamron 17-50 ( którego posiadasz ) nie jest dedykowany pod pełną klatkę i raczej się nie nada. Do 5D to raczej jego odpowiednik 28-75.
Tutaj masz opis : Test Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO - Wstęp - Test obiektywu - Optyczne.pl
To czy potrzebujesz pełnej klatki to już inna sprawa i sama musisz zdecydować. Cudów się nie spodziewaj dopóki nie kupisz jakiegoś fajnego szkła.