Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 155

Wątek: 5D vs 5D mark II

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie Odp: 5D vs 5D mark II

Jak się weżmie lupę u sprawdzi pixel po pixelu to może faktycznie różnica będzie.. Ale dla normalnego oglądania nie widzę żadnej...
    Wydaje mi się, że zdjęcie w dużej mierze zależy od fachu fotografa... Z biegiem lat każdy (no może prawie ) robi postępy. Fotografia jest sztuką...

Patrząc na zdjęcia Siudyma powiedziałbym, że każde robił na FF nie na 20D
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Pełne uzależnienie

Obrazek z 5D wydaje się bardziej plastyczny. Natomiast ten z 5DII to trochę jest taki bardziej techniczny, ale przy obróbce często przydaje się większa ilość detali w RAW-ie.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

W 5D II obrazki wychodzą bardziej cukierkowe moim zdaniem, jakościowo odrobine wyżej jak w 5D
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Obrazek z 5D wydaje się bardziej plastyczny. Natomiast ten z 5DII to trochę jest taki bardziej techniczny, ale przy obróbce często przydaje się większa ilość detali w RAW-ie.
    Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    W 5D II obrazki wychodzą bardziej cukierkowe moim zdaniem, jakościowo odrobine wyżej jak w 5D
    Podzielam obie powyższe opinie.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    Ja równocześnie używam 5D i 5DII. Czym dłużej pracuję oboma korpusami tym bardziej podoba mi się obrazek z marka pierwszego.
    Coś w tym jest. Tety testami, ale obraz z marka 1 jest przyjemnejszy także dla mojego oka.

Uzależniony Awatar jac+

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Obrazek z 5D wydaje się bardziej plastyczny. Natomiast ten z 5DII to trochę jest taki bardziej techniczny
    Coś w tym może być. Podobne zjawisko zauważyłem użytkując serię XXD. Co kolejna pucha to niby lepsze wysokie ISO, jednak tam gdzie nie jest ono potrzebne obraz jest coraz bardziej wyżarty. Już kiedyś wspominałem o tym. Chyba doszliśmy do ostrości obrazu nadnaturalnej dla naszych oczu. Stąd coraz częściej poruszają się zdjęcia o analogowym charakterze.

Zdjęcia wstawione przez Siudyma może są trochę tendencyjne, bo robione w dobrych warunkach oświetleniowych, gdzie nie widać mocnych stron FF. Jednak wynika z nich jedno: w normalnych warunkach różnica w obrazie między FF, a APS-C jest iluzoryczna lub wręcz mylna. I jeszcze jedno: w obydwu formatach można zauważyć najbardziej mnie wku..jącą mnie rzecz. Chodzi mi o totalną sieczkę i rozpierdzielnik w miejscach, w których jest dużo drobnych i podobnych do siebie szczegółów (patrz: igliwie sosny z lewej strony kadru).
    Ostatnio edytowane przez jac+ ; 28-09-2012 o 16:30
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Świadomie wybrałem 5D, bo niepotrzebny mi tak duży plik, jak w 5dII; dodatkowym kryterium była mała gęstość matrycy - chyba największy dostępny piksel - i związane z tym zalety, czyli: obrazek, o którym tu już dużo powiedziano i świetna współpraca z moimi starymi obiektywami. Na przykład zaskoczył mnie obiektyw 28-105/3,5-4,5 II, na który już patrzeć nie mogłem, a z 5D okazał się być bardzo przyjemnym.

Do szybkich zdjęć mam inny aparat - "bardziej technologiczny".

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

... ja bym powiedział, że jak zobaczysz pod mikroskopem, do M I ma bardziej okrągłe pixele a M II ma bardziej w gwiazdki...
    Niektórzy dostrzegają serduszka, ale dla mnie to zdecydowanie gwiazdki...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Coś już napisał

Jako, że temat dotyczy 5D m I myślę, że moje pytanie mogę tutaj zadać. Wiem, że body to nie wszystko jednak zastanawiam się nad zmianą mojej 30d na właśnie 5D m I. Moja fotografia głównie polega na pstrykaniu plenerów w czasie górskich wypadów, albo rodzinnych wypadów za miasto. Poza tym 50% mojej zabawy z aparatem to pstrykanie akwarium i jego mieszkańców. Na tę chwilę dysponuję sprzętem z podpisu czyli 30d + tamron17-50 f2,8 + kit. Urodził mi się w głowie pomysł przejścia na pełną klatkę i dokupienie tego co konieczne do fotografowania akwarium. Mam na myśli jakiś/eś statywy do oświetlenia akwarium, kupię albo wykonam jakieś tło, może jakiś filtr polaryzacyjny no i koniecznie statyw. Oprócz tego na pewno będzie potrzebne jakieś szersze szkiełko, no i właśnie... Czy potrzebuję do tego pełnej klatki? Czy 5d m I w takiej fotografii sprawdzi się? Na ten moment na 5d M II nie mówiąc o III nie stać mnie. Jak myślicie powinnam zmienić szkła, gdyż moim zdaniem Tamron tutaj się nie sprawdza, czy zacząć od zmiany body?
    pozdrawiam
    natali
    canon 30d+ Tamron 17-50 2.8 + kit + spro chęci...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie 5D vs 5D mark II

Mam 5d1 i właśnie do fotek z wycieczek używam, akwarium tez mam ale póki co nie robiłem zdjęć - może powinienem bo mam 5 paletek i prezentują się nieźle , szybki af raczej nie jest niezbędny więc 5d powinno być ok.. Ja miałem 40d i po zakupie 5d odstawilem praktycznie 40kę w kąt. Aha - pod ff mogą nie pasować jakies szkła które masz
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów