"obrazkiem" nie ficzerami...
"obrazkiem" nie ficzerami...
5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8
mam też "starą" piętke, wcześniej robiłem zdjęcia nowszym 40d. Obecnie 40d leży nietykany, 5D pracuje. Mimo różnicy lat obraz z ff bije na głowę mowsze konstrukcje. Teraz się dziwię jak mogłem być zadowolony z jakości 40d. Jeśli ktoś nie cyka sportu albo przyrody to bardzo polecam tę leciwą konstrukcję.
Robiłem dynamiczny sport (żużel ale z murawy nie z trybun) starą piątką z 70-200/f4L i jakoś nie stwierdziłem jej upośledzenia w tej dziedzinie. I wiem to z praktyki a nie z tego co ludzie piszą na forach.
Też fotografowałem żużel 5d. Z murawy było ok, z zza bandy już troszkę mniej. Dobiegaczka nie wyrabiała.![]()
5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4
Ja 5D2 pilke nozna fotografowalem (400/5.6L i potem 300/2.8 IS) i jakos tragedi nie bylo. Wiadomo, ze nie jest to praca taka jak w 1D, no ale wszystko zalezy jakie akcje sie utrwala w danym sporcie.
Spostrzegłem, że Autor pytania już kupił upragnione body 5d, więc może moje rozważanie przyda się innemu kupującemu. (Dodam, że posiadałem 5d1 potem 5d2 i ponad rok temu wróciłem do 5d1 - dla mnie wystarczy jeszcze na długie lata, ale nie o to chodzi). Pomijając rozważania dot. 5d1 vel 5d2 w kwestii jakości obrazka, działania AF-u, etc. a skupiając się na względach "ekonomiczno-technologicznych" to sądzę że uzasadniony będzie wybór mk2. Dlaczego?
1) Zakładając że cudem trafimy 5mk1 w bdb stanie to trzeba zapłacić za niego ok 3,5-4k, i jeżeli jest na pierwszej migawkce to będzie miała przebieg nie mniej niż 20k, ale zazwyczaj ok. 40-50k - zostaje nam więc ok 50-70 tys. klapnięć migawki do gwarantowanej wytrzymałości 100 tys,
2) kupując około rocznego mk 2, też w bdb stanie - co raczej nie wymaga cudu (m.in. ze względu na pojawienie się mkIII), mamy go jeszcze na gwarancji, można wyszukać egz. na 1-ej migawce z przebiegiem do 20k w cenie ok 5800-6000,
3) 5mk2 ma deklarowaną wytrzymałość migawki 150k - pozostaje więc jeszcze ok 130 tys klapnięć. Tak więc za ok. 2000-2500 zł więcej (różnica pomiędzy mkII a mkI) w jednym body mk II realnie "kupujemy dwie piątki mk I" - dwa razy dłuższa żywotność migawki w mkII - pozostała do wartości gwarantowanej przez producenta i jak ktoś napisał jest on "nowszy technologicznie" - o ile ma to znaczenie dla kupującego. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez RadOs41 ; 28-08-2012 o 20:28
Trochę gratów i nieco innych szpargałów...
Hmmm. A ja zawsze jak mam okazje strzelic dwie te same fotki 20D i 5D na tych samych ustawieniach nie jestem w stanie (poza GO) odroznic fotek :/
Takie z dzisiaj ze spaceru, te same parametry 20D i 5D. Mam tez portretowe ale nie chce upubliczniac - roznica taka jak te pokazane. Sa exify:
5D vs 20D
jakiegoś szału 5d w stosunku do 50d nie widze
Ja równocześnie używam 5D i 5DII. Czym dłużej pracuję oboma korpusami tym bardziej podoba mi się obrazek z marka pierwszego.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it