Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: 5D MkII problem z zgraniem zdjęć

Dopiero zaczyna

Domyślnie 5D MkII problem z zgraniem zdjęć

Witam mam problem z zgraniem zdjęć poprzez kabel USB. Mianowicie otwieram folder na karcie, wczytują się zdjęcia i w pewnym momencie dioda na aparacie przestaje migać i zdjęcia się nie wczytują. Nie jest to za każdym razem ale mniej więcej 50/50 podłączenia aparatu do komputera. Może być to wina karty ? nie jest jakaś firmowa :/ 5-tka kupiona,5 mieś temu

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Skorzystaj z czytnika kart pamięci, to o wiele wygodniejsza metoda.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Dopiero zaczyna

Domyślnie

mam i korzystam, lecz czasem jestem na wyjeździe i zapomnę wiec muszę korzystać z kabla

Domyślnie

Aparaty Canon nie pracują właściwie z komputerem jak pamięć wymienna USB. Zainstaluj sobie EOS Utility i po kłopocie.
    zapraszam do mego Bloga ...
    | 6D | 16 | 40 | 100L IS | 400L | 17-40L | 70-200L IS |

Coś już napisał

Domyślnie

Jak się dzieje co jakiś czas to żadna tam wina oprogramowania tylko padłeś ofiarą dziadowskiego portu USB w 5D. Tam jest gniazdo rodem z kompaktów. Zaczyna się psuć, za jakiś czas z 50/50 zrobi się 10/90. Kup mały czytnik i noś zawsze ze sobą, ja tak robię ;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Lecz wczytuje zdjecia i koncowka (jakies 30 ostatnich) nagle przerywa wczytywanie, jak by bylo gniazdo to raczej by nie widzialo aparatu ani nie wczytywalo zadnych zdjec. Przepraszam ze nie z PL znakami ale klaw eng

Coś już napisał

Domyślnie

Spróbuj delikatnie (bardzo!) poruszać kablem przy aparacie i zwróć uwagę czy komputer nie zaczyna wtedy świrować. Co by to nie było, sposób z małym czytnikiem zadziała i na pewno będzie szybszy niż kabel (zwykle też nie będzie zajmował więcej miejsca ani więcej ważył ;-))

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Słuchajcie, a czy wielkość karty (zbyt duża) jak na komputer może mieć związek z tym problemem?

Domyślnie

Często żongluję kartami między 50D i 5D MkII i jeśli karta chodziła wcześniej w 50D, a potem po włożeniu do 5D nie sformatuję jej od razu, zdjęcia również nie dają się zgrać do końca, ani przez USB, ani z poziomu body. Transfer się zawiesza i dioda przestaje migać. Przekładając kartę z 5D do 50D bez uprzedniego formatowania w body, sytuacja jest analogiczna. Rzecz dotyczy zwykle kart 8GB Kingstona i Preteca. Ale już np z Sandiskiem powyższy problem nie występuje.

Aby tego uniknąć, stosuję dziwne rozwiązanie. Łącząc body z laptopem przez EOS Utility, nie klikam w "Start to download images" z poziomu programu, ale w "transfer zdjęć" w menu body. Okazuje się bowiem, że wybór gdzie się zatwierdza przenoszenie zdjęć z komputera, ma znaczenie. Wtedy wszystkie zdjęcia przegrywają się bez problemu. Nie mam bladego pojęcia dlaczego tak się dzieje, ale u mnie ten myk działa.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VomitroN Zobacz posta
    Rzecz dotyczy zwykle kart 8GB Kingstona i Preteca. Ale już np z Sandiskiem powyższy problem nie występuje.
    W sumie to to zdanie jest odpowiedzią na pytanie dlaczego tak się dzieje.

Uprawnienia umieszczania postów