Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Gorsza ostrość przy pionowym kadrze

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Gorsza ostrość przy pionowym kadrze

Witam, posiadam obiektyw EF 300 f4 IS L, zauważyłem dużą różnicę w ostrości przy fotografowaniu w pozycji horyzontalnej jak i kadrując w pionie. Jeśli są to jakieś elementy optyczne "luźne" w środku czy istnieje możliwość skasowania tych luzów.

Zamieszczam dwa crop-y :

pierwszy aparat w pozycji poziomej
    http://www.flickr.com/photos/jamajka...ream/lightbox/

drugi to samo ujęcie kadr pionowy
    http://www.flickr.com/photos/jamajka...ream/lightbox/

Pełne uzależnienie

Domyślnie

hmm a zrob ten sam test ale z IS na off.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Próbowałem z IS włączona lub nie, AF lub manualne ustawienie, czy nawet w trybie LV efekt jest taki sam w każdym przypadku

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

upewnie sie: statyw, obiektyw w obreczy (bardzo wazne!), MLU, odpalanie z wezyka itd. itp.

ewentualnie po prostu testowe zdjecia z fleszem, zeby wykluczyc w ogole mozliwosc poruszenia?
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Niestety wszystkiego już próbowałem, nawet przy czasach 1/2000 jest to samo, jest idealna powtarzalność , robię fotkę przy danych parametrach aparat w poziomie wszystko idealnie ostre, to samo kadr pionowy i lipa. Te przykłady co podałem w linkach są przy czasach 1/1000, statyw jako podparcie głowica kulowa odblokowana, więc wykluczam że przyczyną jest poruszenie.Zestawem EF 300 f4 LIS + TC 1,4 nie mam problemu nawet by zrobić ostrą fotkę 1/160 (zdjęcie wybrane z krótkiej serii), obawiam się że to jest spowodowane przez jakieś elementy poruszające się w obiektywie , to zachowanie jest całkowicie przewidywalne.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

to rzeczywiscie jest cos mocno dziwnego i najprawdopodobniej rozbija sie o awarie mocowania jakiejs soczewki
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A probowales obrocic obiektyw w kadrze pionowym o 180° ?
    Sprobuj co wyjdzie w takiej konfiguracji

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jakość obrazu jest bez zmian do przechylenia na stronę jakieś 30 stopni, potem się pogarsza, również do góry nogami.

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie serwisuje obiektywow ale podejrzewam,ze padlo zawieszenie/stabilizacja w osi poziomej. Podejrzewam,ze jak wlaczysz IS to w poziomie nie bedzie dzialal. A nieostrosc jest spowodowana ta usterka, soczewka przemieszcza sie swobodnie zostaje pewnie tylko serwis. Zawsze mozesz jeszcze przeczyscic styki

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Domyślnie

W przypadku gdy zdjęcia mają inną ostrość w zależności od pozycji (pion/poziom) może sugerować poluzowanie jednego z elementów optyki lub uszkodzenie stabilizatora. Proszę o dostarczenie sprzętu do serwisu w celu dokładnego sprawdzenia.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów