Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Gorsza ostrość przy pionowym kadrze

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dokładnie punkty AF umownie zaznaczone są kwadracikami na matówce, patrząc na rzeczywisty czujnik AF są dużo większe, pytanie tylko czy przy wyborze na matówce danego punktu AF, układ AF korzysta tylko z fragmentu czujnika AF, tego fragmentu w "okolicach" wybranego kwadracika

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jamajka-81 Zobacz posta
    Dokładnie punkty AF umownie zaznaczone są kwadracikami na matówce, patrząc na rzeczywisty czujnik AF są dużo większe, pytanie tylko czy przy wyborze na matówce danego punktu AF, układ AF korzysta tylko z fragmentu czujnika AF, tego fragmentu w "okolicach" wybranego kwadracika
    Z tego co wiem aparat korzysta z całego punktu. To jest źródło lamentów i narzekań przychodzących na forum z tematem "na pewno trafiłem af'em, to wina aparatu, jest zepsuty, proszę potwierdźcie to", a potem się okazuje, że bardzo prawdopodobnym jest, że jednak nie trafił. Chociaż w nowych puszkach gdzie sporo krzyżowych ten problem chyba już nie będzie tak duży.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dokładnie, dlatego według mnie lepiej jak jest więcej punktów AF, siłą rzeczy wtedy punkty AF będą mniejsze więc teoretycznie będzie większa kontrola nad fragmentem na który chcemy ustawić ostrość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jamajka-81 Zobacz posta
    Dokładnie, dlatego według mnie lepiej jak jest więcej punktów AF, siłą rzeczy wtedy punkty AF będą mniejsze więc teoretycznie będzie większa kontrola nad fragmentem na który chcemy ustawić ostrość
    Nad punktami są soczewki, wystarczy je oddalić lub przysunąć (nie pamiętam) i już jest więcej miejsca dla punktów. Miniaturyzacja zapewne postępuje również, ale nie wydaje mi się, żeby ilość punktów af ~ 1/(odległości między punktami) wynosiła 1:1. Zresztą to nie jest na 100 tak proste, a rolę gra jeszcze milion innych czynników. Jedno jest pewne, jakiś postęp zawsze jest

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziś jeszcze nowe spostrzeżenia w pionowym kadrze wydaje się jakby ostrzył przed celem i jeszcze ciekawsze może ktoś ma podobne doświadczenia a mianowicie sytuacja wygląda tak :

ostrzone manualnie, w podglądzie LV wszystko ostre w miarę obracania zestawu w łączniku statywowym ostrość spada, czyli jeśli wyostrzyłem manualnie w położeniu poziomym to po obróceniu nawet o 45 stopni ostrość spada

Uprawnienia umieszczania postów