Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Gorsza ostrość przy pionowym kadrze

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dokładnie, dlatego według mnie lepiej jak jest więcej punktów AF, siłą rzeczy wtedy punkty AF będą mniejsze więc teoretycznie będzie większa kontrola nad fragmentem na który chcemy ustawić ostrość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jamajka-81 Zobacz posta
    Dokładnie, dlatego według mnie lepiej jak jest więcej punktów AF, siłą rzeczy wtedy punkty AF będą mniejsze więc teoretycznie będzie większa kontrola nad fragmentem na który chcemy ustawić ostrość
    Nad punktami są soczewki, wystarczy je oddalić lub przysunąć (nie pamiętam) i już jest więcej miejsca dla punktów. Miniaturyzacja zapewne postępuje również, ale nie wydaje mi się, żeby ilość punktów af ~ 1/(odległości między punktami) wynosiła 1:1. Zresztą to nie jest na 100 tak proste, a rolę gra jeszcze milion innych czynników. Jedno jest pewne, jakiś postęp zawsze jest

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziś jeszcze nowe spostrzeżenia w pionowym kadrze wydaje się jakby ostrzył przed celem i jeszcze ciekawsze może ktoś ma podobne doświadczenia a mianowicie sytuacja wygląda tak :

ostrzone manualnie, w podglądzie LV wszystko ostre w miarę obracania zestawu w łączniku statywowym ostrość spada, czyli jeśli wyostrzyłem manualnie w położeniu poziomym to po obróceniu nawet o 45 stopni ostrość spada

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nic w tym dziwnego jeśli mocowanie jakiejś soczewki jest uszkodzone.

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Zgadzam się, tak obserwuję i wszystko chyba na to wskazuje

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Gorsza ostrość przy pionowym kadrze

Już obiektyw wrócił z wycieczki w serwisie, sytuacja jest cały czas taka sama, notatka w pokwitowaniu mówi : układ optyczny wyregulowany, nie ma BF i FF oraz że obiektyw porównany z innym egzemplarzem zachowuje się tak samo.
    Więc może ten typ tak ma ?
    Dla mnie nieostrość wynika z przemieszczającej się płaszczyźnie ostrości podczas obracania aparatu, gdyż przy obracaniu rozmycie tła staje się wyraźniejsze (stąd moje wnioski o przemieszczającej się płaszczyźnie ostrości)

- - - Updated - - -

Problem znika w kadrze pionowym jak przymknę do f8-f10 wtedy pewnie ten błąd ginie w głębi ostrości

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Stolica Mazur

Wtedy masz mniejszą głębię ostrości;-).Więc logiczne jest,że efekt ginie.
    Ostatnio edytowane przez Adamss68 ; 24-07-2012 o 08:38

Dopiero zaczyna

Precyzyjniej mówiąc, problem nie ginie, tylko staje się trudniejszy do wykrycia gołym okiem.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów