Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Gorsza ostrość przy pionowym kadrze

Domyślnie

Czy to jest wina obiektywu? Mam podobny przypadek z 30D, tylko że poziome są nieostre, a pionowe ostre. Szkła 17-40 i 70-200 f 2.8. I jest to chyba wina body, bo na 5D mkII wszystko ostrzy w punkt.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Też zastanawiałem się czy t o nie body , ale 16-35 f2,8 i 50 f1,2 są równie ostre niezależnie od pozycji aparatu, więc wykluczam korpus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stiach01 Zobacz posta
    Czy to jest wina obiektywu? Mam podobny przypadek z 30D, tylko że poziome są nieostre, a pionowe ostre. Szkła 17-40 i 70-200 f 2.8. I jest to chyba wina body, bo na 5D mkII wszystko ostrzy w punkt.
    Trudno powiedzieć co może być powodem takiego zachowania sprzętu. Aby to sprawdzić dokładnie konieczne byłoby dostarczenie sprzętu do serwisu.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Odeślę na pewno i wtedy będzie jasne wszystko, wyślę razem z telekonwerterem by wykluczyć możliwą jego wadę, aktualnie czekam na na silnik AF do EF 16-35 i jak będę go odsyłać do Was to przy okazji przyjedzie EF300 f4 LIS na sprawdzenie

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Daj znac co wyszlo bo bardzo mnie to ciekawi.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ok, dam znać, sam jestem ciekawy pozdrawiam wszystkich i dziękuję za odpowiedzi

Początki nałogu

Domyślnie

Taka luźna sugestia i pytanie-czy jest możliwe aby czujnik AF znajdował się w innej pozycji niż wskazuje wizjer (przesunięcie w którąś ze stron czyli czujniki AF nie pokrywają się z ich znacznikami w wizjerze) i czy możliwa jest korekta serwisu w takim przypadku. Ja zaobserwowałem taką sytuację-1. aparat w pozycji poziomej celuję na stronę książki (prostopadle do płaszczyzny tekstu)-Litery ostre, AF trafia normalnie. 2. Książka z tekstem na ziemi. Aparat pod kątem 45 stopni i celuję w książkę a tu BF. Gdy obrócę aparat o 180 stopni trafia w pozycję tekstu którą chciałem. Canon 24-70 L
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Mało tego że możliwe - to nawet tak często jest - punkty na matówce są bardzo orientacyjne , same czujniki miewają też dużo większe pole niż rozmiar kwadracików na matówce.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dokładnie punkty AF umownie zaznaczone są kwadracikami na matówce, patrząc na rzeczywisty czujnik AF są dużo większe, pytanie tylko czy przy wyborze na matówce danego punktu AF, układ AF korzysta tylko z fragmentu czujnika AF, tego fragmentu w "okolicach" wybranego kwadracika

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jamajka-81 Zobacz posta
    Dokładnie punkty AF umownie zaznaczone są kwadracikami na matówce, patrząc na rzeczywisty czujnik AF są dużo większe, pytanie tylko czy przy wyborze na matówce danego punktu AF, układ AF korzysta tylko z fragmentu czujnika AF, tego fragmentu w "okolicach" wybranego kwadracika
    Z tego co wiem aparat korzysta z całego punktu. To jest źródło lamentów i narzekań przychodzących na forum z tematem "na pewno trafiłem af'em, to wina aparatu, jest zepsuty, proszę potwierdźcie to", a potem się okazuje, że bardzo prawdopodobnym jest, że jednak nie trafił. Chociaż w nowych puszkach gdzie sporo krzyżowych ten problem chyba już nie będzie tak duży.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów