mam PQI i jest ok żadnych problemów, kingstony mam dwa 8 gubi fotki i chrzani aparat, 16 działa bez problemu, sandiska tez posiadam i działa super, jednakże jako alternatywę polecam Pretec-i dobre jak u mnie i tanie
pzdr
mam PQI i jest ok żadnych problemów, kingstony mam dwa 8 gubi fotki i chrzani aparat, 16 działa bez problemu, sandiska tez posiadam i działa super, jednakże jako alternatywę polecam Pretec-i dobre jak u mnie i tanie
pzdr
"kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."
Jak do tej pory to w torbie mam:
2x 16gb Sandisk Ultra II (30Mb/s)
1x 16gb Pretec x233
1x 8gb Pretec x233
2x 4gb Kingston Elite x133
I jak do tej pory z Kingstonami 0 problemów (od 3 lat używane w 20d), Sandiski bez zarzutu (od sierpnia 2011). Pretec'a 8 jeszcze nie używałem poza przetestowaniem po otwarciu, natomiast w 16gb od Preteca miałem ostatnio uszkodzone 3 klatki zrobione w szybkiej serii w 7d.
Ja obecnie używam wyłącznie Sandiska i Lexara.
W ciągu ostatnich 3 lat lat używałem również PQI i Pretec ale po jakimś czasie i jedna i druga zaczęła szwankować. Wywaliłem, boję się i wystrzegam.
Wcześniej miałem również różnej maści Transcendy (chwalę), Kingstony, Canony, Kodaki, itd. Jedyną kartą jaka mi padła totalnie był jakiś CF noname 16 czy 32MB.
SANDISK EXTREME III lub IV - drogo jest, ale bezpiecznie i wcale nie jest wolno. Transfer więcej niż przyzwoity i o to chodzi![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Hmm ja mam dwa sandiski i kingstona 266 póki co nie mam z żadną problemu. Ale trochę mnie przeraża myśl, że po weselu wracam do domu i tu ZONK bramka nr K jest pusta? Ludzie nie polecają kingstonów ale generalnie odpukać ja nie miałem problemów do tej pory z tymi kartami. Czy ktoś z was wie dlaczego różnica w cenie jest tak znacząca czy technologicznie różnią się bardzo? Bo w/g mnie to raczej w środku to samo.
Mały of top:
Ale co zrobić jak karta ze zdjęciami szlak trafi jakie są opcje odzyskania choć części materiału? Ktoś miał taki przypadek?
Ostatnio edytowane przez Mixas ; 14-05-2012 o 21:26
z Kingstonami nigdy nie miałem problemów, żadna z 4 kart przez ostatnie 3 lata nie miała żadnej zwiechy. Niestety jedna z kart sandisca ExIII 2gb lubi robić psikusa, potrafi się zawiesić przy serii rawów, czasami do kompa zczytuje jakby była podłączona pod usb 1.0. Druga ExtremeIII 4gb w ub. roku zwiesiła mi się 2 razy - mimo wszystko na chwilę obecną bardziej ufam Kingstonom
Albo SanDisk (uwaga na niepewnych sprzedawców - dużo podróbek) albo Lexar np. 300x lub 400x. Z innymi bym nie eksperymentował.
Pozdrawiam,
Mirek
Mixas kup SanDisk EXTREME w wersji pudełkowej to program do odzyskiwania danych dostaniesz w zestawie gratis.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Mam kilka sandisców - żadnych uwag
mam też Kingstona elite pro 8GB 133X i kingstona ultimate 16 GB 266X - kupione ze względu na relację cena - możliwości i też nie mam uwag. Częściej używam 16GbB i nic niepokojącego nie zauważyłem. Budżetowe, ale do tej pory nie miałem żadnego problemu z żadną z tych kart. Nic się nie gubi, nie ma problemów z komunikacją karta- body.