Witam

Chce dokupic kolejne body, które będzie tym "glownym" i tak sie zastanawiam miedzy dwoma modelami: 5DIII, 1DsIII
Zastosowanie: repo ślubne + plener (w zasadzie tylko i wylacznie)
Priorytety:
1) AF
2) Trwałość obudowy, uszczelnienia
3) Cena
4) Jakosc obrazu
Dotychczas korzystałem z 5DII i jakość obrazu z tej matrycy satysfakcjonowala mnie wystarczająco - a docelowo drukuje fotoalbumy 30x30cm, mam jasne szkła wiec ISO 3200 spokojnie mi wystarcza.
Innymi slowy matryca z 5DIII nie robi na mnie wrażenia, jak AF z tej puszki ;]
Po prostu już mam dość robienia po 4, 5 tych samych ujec, zeby miec pewnosc ze ktores bedzie ostre tam gdzie chce.
To jest strata czasu przy postprocesie (selekcja itp), oraz niepotrzebne zuzywanie migawki - juz nie mowiac o irytacji i braku zaufania do wlasnego narzedzia pracy.
Mam do wydania 10000 pln i jezeli padna jakies sensowne argumenty za 1DsIII, to siegnalbym do ostatniej skarpety po kolejnego tysiaka
Nowego 5DIII mozna kupic za 10700, co po odliczeniu VAT'u daje okolo ~ 8300 pln
Lustrzanka Canon EOS 5D Mark III (5260B020) - Ceneo.pl
Uzywane 1DsIII z niezajeżdzona migawka chodza po jakies ~ 11000 pln
FOTO TANIEJ Canon EOS 1Ds Mark III Jak NOWY GWARA (3047274835) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Jakies 2700 pln roznic - warto?
Uzywal ktos obu w repo slubnym i moze opisac wrazenia?
Warto doplacac te 2700 i brac uzywany 1DsIII, czy w zupelnosci sprawe zalatwia 5DIII, a za zaoszczedzone pieniadze mozna kupic np. Sigma 35/1.4
Bede wdzieczny za uwagi i sugestie.
Dodam, ze nie spiesze sie z zakupem, dopiero za miesiac kolejny slub wiec chce na spokojnie ogarnac temat.

Maciek