Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 156

Wątek: 1Ds MkIII versus 5d MkIII

Domyślnie

...no i jestem po kilku zleceniach więc mogę ponarzekać trochę

Największe bolączki nowej piątki względem 1ds3:

- brak podświetlanego aktywnego pkt. AF (albo jestem debilem i nie udało mi się tego włączyć)
    /Dość uciążliwe/

- brak możliwości ograniczenia do 9 skrajnych pkt. AFa tak jak to było w 1ds, przez co przełączając z lewego skrajnego na prawy trzeba się naklikać (mam włączone tylko krzyżowe, więc 6 razy ). Jest możliwość załączenia tylko 9 pkt. ale są one skupione bardziej w środku, pomijając skrajne krzyżowe i nie mówiąc już o skrajnych pojedynczych.
    /bardzo uciążliwe w szybkim reportażu, z pomocą przychodzi AF strefowy, ale potrafi pomyśleć inaczej niż użytkownik /

- brak wyświetlania godziny pod przyciskiem info nie wiem komu to przeszkadzało.

O obudowie itp. nie piszę bo wiadomo.
    To tak z narzekań na razie tyle, ogólnie więcej jest plusów i papa się śmieje oglądając zdjęcia.
    sprawne lewe oko i trochę gratów ułatwiających życie
    niewiele piszę, więcej czytam, jeszcze więcej myślę
    Fotograf ślubny

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ad 1 - przeciez punkty AF sa podswietlane, masz nawet kilka opcji podswietlania .. zapraszamy do instrukcji inna sprawa ze sa slabo widoczne. czasem ciezko sie polapac ktore pole AF jest aktywne bo sa dosc slabo widoczne

ad 2 - zawsze mozesz wlaczyc przechodzenie ze skrajnego prawego na lewo, jest to szybsze. poza tym korzystaj z centrowania. jesli jestes na skrajnym prawym a chcesz przejsc na skrajny lewy to wcisnij joy'a aby aktywne pole af wrocilo na centralny, a potem przemiesc go na lewa strone warto tez pamietac ze ponowne wcisniecie joy'a spowoduje powrot do poprzedniego aktywnego punktu AF czyli jednym ruchem mozna przeskakiwac pomiedzy srodkowym a np. prawym lub lewym skrajnym

ad 3 - od godziny mam zegarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    ad 1 - przeciez punkty AF sa podswietlane, masz nawet kilka opcji podswietlania .. zapraszamy do instrukcji inna sprawa ze sa slabo widoczne. czasem ciezko sie polapac ktore pole AF jest aktywne bo sa dosc slabo widoczne
    Skoro są podświetlane, to dlaczego są słabo widoczne?
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Domyślnie

Nie mam pojęcia. Albo nie są podświetlane, albo podświetlenie jest słabiutkie.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Domyślnie

Czacha: jeżeli przeszedłeś z 5d na 5d to się nie dziwię, że nie wiesz o co mi chodzi z podświetlaniem. To że są słabo widoczne mi nie przeszkadza, to że tylko mrugnie po złapaniu ostrości jest delikatnie mówiąc cienizną. W dsie cały czas pokazuje który jest aktywny, a mówimy w tym wątku o tych 2 modelach.

To że po kliknięciu w dzoja przechodzi na central to wiem, mimo wszystko uciążliwe. Dobrze że jest jeszcze opcja zapamiętania położenia punktów względem położenia aparatu.
    Fotograf ślubny

Domyślnie

Zarzekałem się, że Ds lepszy i w ogóle. W ostatnią sobotę miałem możliwość sprawdzenia tych modeli w boju. Dodam, że głównym kryterium był af i iso. Więc muszę przyznać z wielkim bólem, iż mój Ds zaczął mi zalatywać antykiem. W nowej 5 af rewelacyjny All Focus i All servo na ciemnej sali wymiata, jak w 1 iso 5000 daje naprawdę dobry obrazek, jak dla mnie bez szumów. Fakt, jak napisał -tomba- podświetlanie punktów af jest słabe, dla mnie praktycznie nie zauważalne. Ale za to automatyczny WB zdecydowanie na plus w 5.
    Podsumowując kto chce kupić 1Ds MKIII ?
    Dokupić gripa do 5 i aparat zacny
    pzdr
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Coś już napisał

Domyślnie

-1,5 ev

Domyślnie

...na minus dla nowej piątki stawiam jeszcze brak możliwości powiększenia obrazu przy LV.
    Często używałem tego z manualnymi szkłami.
    Fotograf ślubny

Bywalec Awatar Matsunami
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem.. Przecież można powiększać na LV tak jak w mkII.
    5D mark III, C.35/1.4L, S.85/1.4, S.14/2.8 // Oly XZ-1

Strona 8 z 16 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów