Ale do czego te aparaty miałyby służyć?
Ale do czego te aparaty miałyby służyć?
Witam ponownie.
Dziekuje za wasze odpowiedzi - czytam w nich o Waszych preferencjach czy wyborach ALE troszkę brakuje mi wiedzy DLACZEGO takich, a nie innych wyborów dokonaliście i jakie jest Wasze osobiste doswiadczenie w używaniu obu aparatów?
Patrzę jak przysłowiowa sroka na testowe zdjęcia i czytam , że nowa matryca jest lepsza na wyższych czułościach, a ja widzę, że je ma, ale zaraz żeby wiele lepsze zdjęcia były to już specjalnie nie widzę i zastanawiam sie ile w tym marketingu. Zastanawiam sie też, czy w REALNYCH warunkach te bardzo wysokie czułości powyżej 3200 są używalne.
Czy ktoś z Was ma wiedzę, bo nie mogę znaleźć tego w necie, który autofokus jest szybszy, bo oba zdaje się pewne i celne.
Do czego ma służyć - fotografia portretowa dorosłych i dzieci w zastanym świetle i studyjna, krajobraz.
Pozdrawiam.
Michał
Ja zdecydowałem się na 1Ds III i nie żałuje choć nie miałem nowej piątki w ręku. Miałem wcześnie obie piątki i w 5d2 którą posiadałem dwa lata wyższej czułości niż 3200 użyłem dosłownie 3razy a i to było na zoomach ze światłem 2.8 teraz jak mam stałki i światło 1.2-1.4 rzadko używam 3200Jedynka to zdecydowania inna klasa niż piątka. Trzeba się przyzwyczaić do trochę innego rozmieszczenia przycisków ale z czasem docenia sie ich rozkład.
Polecam jedynkę! Szkoda że 1Dx nie wyszedł w cenie 18tyś jak to było w przypadku gdy wychodził 1D IV
L
Dla mnie 5d3 jest lepszy. Wiem że lag itd. Ale ten aparat ma wszystko czego mi trzeba, a w niektórych parametrach/ możliwościach prześciga jedynkę. ISO, fps, rozmiar, filmy to najważniejsze plusy piąteczki.
Zatem kup stare 5D i będziesz zadowolony
Jeśli nie potrzebujesz wysokich czułości to myślę że 1DSmk3 posłuży lepiej niż najnowsza 5ka. Na plus ergonomia i trwałość migawki, więcej możliwości konfiguracji, i kilka innych drobiazgów. Najlepiej byłoby, gdyby ktoś posiadający Smarka3 się wypowiedział na jego temat. Ja niestety tylko przelotnie się nim bawiłem więc za wielu szczegółów nie podam ale powiem że jedynka to jednak jedynka![]()
Ja miałem pierwsze dwie piątki. Trójki nie miałem. Mogę tylko rozmawiać o jedynce która z czystą przyjemnością używam. Aparatu do filmowania nie używam to ta opcja mnie nie przekona do zmiany aparatu na młodszy z niższej serii.
L
Miałem 1dsMKII mam starą 5, kupiłem 1dsMKMIII, bawiłem się trochę 5dmkIII. Zastanawiałem się czy nie sprzedać i mieć coś nowszego. Tylko z drugiej strony po co ?. Iso da rade szczególnie przy jasnych stałkach, af w 5 jak testowałem był szybki i sprawiał bardzo dobre wrażenie. W 1 pewny i szybki ale to wszyscy wiedzą, fps mi nie brakuje. Co przemawia u mnie za 1, pancerny, nie ma strachu, że się zakurzy czy deszcz popada jest duży i nie muszę gripa kupować. Wybór na pewno nie jest łatwy, a pamiętaj, że 300.000 klapnięć migawki to jest spory plus tego body.
a i najważniejsze + 200 do lansu(nie mogłem sobie darować )
pozdr
"kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."
[QUOTE=xsardas;1072208]Zatem kup stare 5D i będziesz zadowolonyQUOTE]
Miałem, utopiłem w morzu - nie do końca byłem zadowolony- w starej 5 "dobiegaczka" nie istnieje a dzieci oj biegają.
Miałem tez 1Ds MKII i mając do wyboru 5 i 5MKII zawsze do ręki brałem 1, choć moje córki już wybierały 5dMKII
Oszczepnik napisał, że 200 do lansu, a ja przypiekany nie przyznam się ale oczywiście, ze wtedy gdy miałem 1dsMkII i 5dMKII to wybierałem 1 w głębi duszy i nadal podkreślam, ze nie przyznam się ale trochę (sam nie wiem jakie trochę) dla lansu
Pozdrawiam
Michał
ja osobiście bym brał 1DsMk3. powody:
budowa
szybki AF
spot w punkcie ostrości innym niż tylko centralny.
fabrycznie zgripowany
Regulamin pkt 8.