a 7d gorsze niż 5dII ?
ten test to chyba stevie wonder robił![]()
No bo takimi "testami" nie ma się co przejmować. Kto choć raz miał jakąkolwiek jedynkę w ręku i wie ile tam jest ustawień AF to wie też, że sprowadzanie działania AF-u w tej puszce do jednej cyfry jest bzdurą do kwadratu nie wartą rozważania.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Witam
Chce dokupic kolejne body, które będzie tym "glownym" i tak sie zastanawiam miedzy dwoma modelami: 5DIII, 1DsIII
Zastosowanie: repo ślubne + plener (w zasadzie tylko i wylacznie)
Priorytety:
1) AF
2) Trwałość obudowy, uszczelnienia
3) Cena
4) Jakosc obrazu
Dotychczas korzystałem z 5DII i jakość obrazu z tej matrycy satysfakcjonowala mnie wystarczająco - a docelowo drukuje fotoalbumy 30x30cm, mam jasne szkła wiec ISO 3200 spokojnie mi wystarcza.
Innymi slowy matryca z 5DIII nie robi na mnie wrażenia, jak AF z tej puszki ;]
Po prostu już mam dość robienia po 4, 5 tych samych ujec, zeby miec pewnosc ze ktores bedzie ostre tam gdzie chce.
To jest strata czasu przy postprocesie (selekcja itp), oraz niepotrzebne zuzywanie migawki - juz nie mowiac o irytacji i braku zaufania do wlasnego narzedzia pracy.
Mam do wydania 10000 pln i jezeli padna jakies sensowne argumenty za 1DsIII, to siegnalbym do ostatniej skarpety po kolejnego tysiaka
Nowego 5DIII mozna kupic za 10700, co po odliczeniu VAT'u daje okolo ~ 8300 pln
Lustrzanka Canon EOS 5D Mark III (5260B020) - Ceneo.pl
Uzywane 1DsIII z niezajeżdzona migawka chodza po jakies ~ 11000 pln
FOTO TANIEJ Canon EOS 1Ds Mark III Jak NOWY GWARA (3047274835) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Jakies 2700 pln roznic - warto?
Uzywal ktos obu w repo slubnym i moze opisac wrazenia?
Warto doplacac te 2700 i brac uzywany 1DsIII, czy w zupelnosci sprawe zalatwia 5DIII, a za zaoszczedzone pieniadze mozna kupic np. Sigma 35/1.4
Bede wdzieczny za uwagi i sugestie.
Dodam, ze nie spiesze sie z zakupem, dopiero za miesiac kolejny slub wiec chce na spokojnie ogarnac temat.
Maciek
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Podobny dylemat był poruszany tutaj.
Z tego co kojarzę to chyba "Pikczer" zmienił właśnie Ds'a Mark III na właśnie nową 5-tkę.
Mając 5DII ja (nie mając doświadczenia z żadnym z Ds'ów) wybrałbym 5DIII. Po prostu ze względu na wyższe użyteczne ISO.
a rzeczywiscie, juz jest taki temat.
ok to sorry za zamieszanie - ten mozna zamknac
poczytam w juz istniejacym watku co ludzie pisza.
Połączyłem wątki.
Ostatnio edytowane przez janmar ; 22-02-2013 o 19:54 Powód: Łączenie wątków.
cholera, ale z tego watku co wskazales michael_key, w zasadzie nic nie wynika.
jedni polecaja 1DsIII, inni 5DIII ;]
tyle samo za co przeciw.. ehh.
chyba wybiore nowa piatke, bo przynajmniej troche grosza mi zostanie na jakies piwo albo obiektywy![]()
Ja do reporterki wziąłbym właśnie 5d3 z uwagi na szybkostrzelność i AF.
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Myślę, że zrobisz słusznie wybierając 5dIII. Sam mam tę puszkę od grudnia 2012 po przesiadce z 5dII i powiem, że warto ze względu na AF (ważny w repo), który jest zdecydowanie super właśnie z jasnymi szkłami. Znany mi jest problem z AF opisywany na CB. Mam bardzo dobry detal na niskim ISO na 24/1.4II i nie wiem skąd taka opinia, że "mydlany detal na niskich iso"?