Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 104

Wątek: Ile płacicie asystentowi za pomoc w sesji?

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ja już miałem taką propozycję. Dorabiałem ( charytatywnie ) jako model to i blendę przytrzymam. Jedyna rozterka jaką miałem to taka, że na czas trzymania blendy firmę musiałbym zamknąć. Ale jako, że postanowiłem ją zamknąć na zawsze to jestem do dyspozycji. Potrafię pracować z innymi fotografami i w czasie pracy nie odzywam się.:grin:

Coś już napisał
    Miasto
    Lodzkie

Domyślnie

Jak robię sesje hobby'styczna patrz z modelinami to nigdy nie mam problemu z asystentem .

Zawsze też można próbować dogadać się z innym znajomym fotografem. Raz ty pomożesz jemu raz on tobie, ale to też różnie ze względu na czas poszczególnych. Wydaje mi się, że 100 zł za dzień to max i to jeszcze u osób które sporo kasują za sesje.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Dobra - zgłaszam swoją kandydaturę mogę Ci asystować zupełnie za darmo i nie ma w tym żadnego haczyka :neutral: Fotografią interesuję się ponad rok i odróżniam obiektyw od blendy. Jeśli będziesz potrzebował pomocy zadzwoń (żebym był w domu) i wystarczy tylko po mnie przyjechać, no i oczywiście trzeba będzie mnie odwieźć.
    Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Ja już miałem taką propozycję. Dorabiałem ( charytatywnie ) jako model to i blendę przytrzymam. Jedyna rozterka jaką miałem to taka, że na czas trzymania blendy firmę musiałbym zamknąć. Ale jako, że postanowiłem ją zamknąć na zawsze to jestem do dyspozycji. Potrafię pracować z innymi fotografami i w czasie pracy nie odzywam się.:grin:
    Wiedziałem że ten pomysł chwyci .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

to może zrobić konkurs ile asystent jest w stanie za asystowanie i podglądanie pracy fotografa zapłacić? w tę stronę też można, jednak takiemu asystentowi wystarczy jedna dwie sesje i później już go nie ma.
    My z reguły robimy sesje razem i działa odkąd mamy wielki i ciężki statyw nie muszę mężowi asystować lecz robimy zdjęcia na dwa aparaty: on świecąc lampami szerokim kątem, ja głównie jakimś tele przeważnie w zastanym by mu nie "zabierać" błysków. Działa to wyśmienicie, czas trwania sesji mocno się skraca.

Uzależniony

Domyślnie

Ja uważam, że asystentowi należy zapłacić tyle, żeby chciał przyjść na czas i żeby mu zależało na kontynuowaniu współpracy. Pieniądze są zawsze najlepszą motywacją do pracy. Ile dokładnie? Zależy od tego ile zarabiasz na projekcie, ale kwota powinna być co najmniej zbliżona do przeciętnej stawki godzinowej w danym regionie.
    Przy projektach typu TFP radze zabrać kolegę który się nie potyka o kable i nie ma dziurawych rąk
    Dobrze jest nawiązać współpracę z asystentem, który będzie miał płacone przy komercyjnych projektach i będzie miał ochotę współpracować przy tych darmowych.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ale po co te pouczenia? Czy ja o to proszę? Czy zaglądam do czyjegoś ogródka jak kto co prowadzi. I czy pisałem o tym, że sam chcę wszystko robić . Nawet nie wiesz w jakiej branży pracuję ale wnioski widzę już gotowe.

BTW: akurat w biznesie przez duże B płace to ścisła tajemnica - bardzo często zastrzeżona w kontrakcie - zgadnij dlaczego?
    Akurat moja wypowiedź nie była wymierzona w Ciebie a jedynie dodałem coś od siebie do Twojej wypowiedzi.

Odp. Żeby konkurencja nie zaproponowała lepszych warunków co ważniejszym pracownikom i aby ci nic nie warci otrzymywali jak najmniejszą kasę. Jednak ja nie o kwestiach pracodawca pracownik pisałem.

Dopiero zaczyna Awatar ninevet
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Pewnie wiele zależy od oczekiwań asystenta.
    Bo jeżeli ktoś chce sobie po prostu dorobić to wypadało by mu dać więcej, ja osobiście byłabym w stanie robić to właśnie za jakieś 100 zł, 5 godzin w tygodniu od czasu do czasu, zawsze jakaś ekstra kasa, a i jak pisaliście praca raczej nie wymagająca, a wręcz przyjemna.
    No i pojawia się druga sprawa, wiele osób chciało by właśnie podpatrzeć pracę fotografa, nauczyć się doświetlania czy chociażby zobaczyć z czym to się je to wykona tą pracę za darmo, tylko tu pojawiają się problemy. Po pierwsze, po co szkolić konkurencje i obnażać swój warsztat? Po drugie takiej osobie po 2-3 sesjach raczej się znudzi, bo już więcej tam się nie zmieni. No i po trzecie zależy to od klasy fotografa.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

jest masa ludzi, ktorzy pracuja w kawiarniach, restauracjach po 6zł/h od 9-21. za takie 12h mają 72zł. brutto wiec 100zł za 5h to jest niezly zarobek. w tym czasie taki kelner by zarobił 30. brutto

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    jest masa ludzi, ktorzy pracuja w kawiarniach, restauracjach po 6zł/h od 9-21. za takie 12h mają 72zł. brutto wiec 100zł za 5h to jest niezly zarobek. w tym czasie taki kelner by zarobił 30. brutto
    Tak tak, nie ma to jak porównywanie pracy stałej do pracy dorywczej i nie uwzględnienie takiego drobiazgu jak napiwki...
    Kelner z samych napiwków ma ekstra 30-150 złotych.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Praca takiego asystenta to rozrywka w porównaniu do orki jaką mają kelnerzy. Porównujecie gruszki z jabłkami IMVHO.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów