IMO, w przeciągu 2-3 miesięcy cena MKII drastycznie nie spadnie...
IMO, w przeciągu 2-3 miesięcy cena MKII drastycznie nie spadnie...
Cena nowego body to ok.6.800zł i raczej taniej nie będzie. Jednak można poniżej 6.000zł kupić lekko używane od tych, co chcą sobie wymienić na nowy model. Jednak 5DIII jest dwa razy droższe i nie ma powodu aby 5DII staniało. IMHO to własnie nowa pucha prędzej stanieje, bo sporo kosztuje i ma z czego![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Cena tak szybko nie spadnie ponieważ 5II generuje porównywalny obrazek z tym co oferuje 5 III, ma za to dużo lepszy AF i kto go potrzebuje pewnie kupi nową puszkę, nie sądzę aby było ich tak bardzo wielu (wysoka cena robi jednak swoje). Jeszcze czekam na wiarygodne testy 5III, ale gdy potwierdzi się u innych test DXO Mark to czekam na 5 IV :-D.
moim zdaniem ze względu na AF mkIII nie koniecznie jest bezpośrednią konkurencją dla mkII, mkI zmieniany był przede wszystkim dla lepszego iso i mpx, nie było alternatywy w ff,
a nowa piątka może teraz powalczyć z jedynkami
tak jak 7 brały osoby z mniej zasobnym portfelem a aspiracjami jedynkowymi
dla osób nie potrzebujących takiego af, a większej ilości mpx mkII jest na ten moment połowę tańszym aparatem oferującym podobne właściwości użytkowe, landszafciarze w dalszym ciągu będą oczekiwali na mpx i polepszenie zakresu tonalnego
Jedym z powodów dla których 5d mkII nie stanieje za bardzo jest ogromna różnica w cenie do mkIII. Jeśli byłyby to 2 tys to pewnie wiele osób uważałoby, że warto nawet dopłacić 3-4 tys, żeby tylko miec nową 5tkę, przez co bardziej skłonni byliby dopłacić. Mając świadomość, że muszą dorzucić jeszcze tyle kasy raczej nie zdecydują się tyle opuścić.
Spodziewam się za to lekkiej obniżki 1Ds mk3, choć tych aparatów jest na rynku stosunkowo mało, co też nie wpływa korzystnie na obniżkę ich ceny.
IMHO póki 5d mkIII nie stanieje, a na razie nie sądzę, żeby to się stało, to mkII zostanie na podobnym poziomie.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
Jak zwykle u Canona jest to wszystko bardzo sprytnie skalkulowane - niestety - dla nas.
Szczerze mówiąc też liczyłem że 5D mkII będzie taniał, a tu figa.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner