dziobolek, martwię się trochę bo nie chciałbym sytuacji, w której robiąc zdjęcia migaweczka padnie i mi to skutecznie uniemożliwi. Tylko z tego powodu zasięgam języka i badam możliwości. Nie swędzi mnie wydatek kilku tysięcy pln-ów.
dziobolek, martwię się trochę bo nie chciałbym sytuacji, w której robiąc zdjęcia migaweczka padnie i mi to skutecznie uniemożliwi. Tylko z tego powodu zasięgam języka i badam możliwości. Nie swędzi mnie wydatek kilku tysięcy pln-ów.
1d mkIII, 20d, 70-200/4L, 17-40/4L, ex 430II, oraz kit i plany.
czytam i czytam.. i co rusz mi przychodzą na myśl posty, które na różnych forach się powtarzają: a to narzekania (w sumie rzadkie), że migawka padła po kilku tysiącach kłapnięć od zakupu aparatu albo przechwałki, że normalnie działa po 200k-300k (aparaty inne niż 1D(s)). Wynika z tego, że migawka to loteria i tyle. Albo padnie, albo nie padnie. I najczęściej raczej nie pada, poza tymi nielicznymi przypadkami, gdy się psuje. I wiedza o tym, jakie jest prawdopodobieństwo, że się zepsuje (czyli coś koło 0) nic nie pomoże. Jak się znam na złośliwości rzeczy martwych (ciekawe co statystyka na to?), uszkodzeniu ulegnie wtedy, kiedy aparat jest najpotrzebniejszy: i to niezależnie czy będzie ona miała nastukane 8k czy może pół miliona.. A może coś innego się zepsuje? Przecież aparat ma jeszcze kilka elementów które mogą się zepsuć. Proponuję Ci zatem zakupić dwa body, bo co innego można z loterią zrobić? Chyba tylko osiwieć... i to zapewne jeszcze zanim coś się zepsuje![]()
Zgoda, tyle że: jeśli mam body, w którym Canon gwarantuje 50 tysięcy klapnięć, a klapnięte mam już 48 tysięcy to prawdopodobieństwo że aparat odmówi posłuszeństwa jest większe niż w przypadku body, które ma gwarancję na 50 tysięcy i ma stuknięte tysiąc fotek.
Ktoś mądry kiedyś powiedział, że trzy rodzaje kłamstw, kłamstwa małe, kłamstwa duże i statystyki.
mi to nie grozi :-)
Tak więc na chwilę obecną cieszę się z możliwości pracy na 20d, ciesze się swoimi fotkami. Jednak wiem, że wcześniej czy później będę musiał pomyśleć o nowym body. Stąd właśnie moje pytania o możliwe rozwiązania, skierowane do bardziej doświadczonych użytkowników.
1d mkIII, 20d, 70-200/4L, 17-40/4L, ex 430II, oraz kit i plany.