Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Czy szukać następcy dla 20d

Bywalec Awatar marcinradom
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marv84 Zobacz posta
    Ja bym polecał 1D II. Kosztuję ok 2300zł i jak kupisz sztukę z nową migawką to masz aparat na lata.
    Niestety nigdzie nie znalazłem tego aparatu w takiej cenie. Sądzę, że nie znajdę jeszcze przez czas jakiś, tym bardziej z nową migawką. Dodatkowym minusem tego body (dla mnie) jest crop tylko x1,3. Pomniejsza mi to ogniskową z obecnej 320mm do 260mm. Oczywiście posiada on wiele plusów w stosunku do serii xxd.

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Skoro 20D wciąż działa i zaspokaja Twoje potrzeby to morduj go, aż do padnięcia. Jeśli migawka padnie - odpuść sobie jej wymianę. To moim zdaniem zbyt stary model, żeby bawić się w jego ewentualną naprawę. W dodatku nie mam zaufania do polskich serwisantów. W kwestii następcy... Jeśli canon to 40D lub 50D. Jeśli coś innego to chyba K5 od pentaxa, tylko nie wiem jak tam u nich z optyką. Tak w ogóle to gotówką jakiego rzędu dysponujesz?
    Działa bez problemów. Jednak zdaje sobie sprawę, że kiedyś migawka padnie - co wtedy robić: naprawiać, iść w nowe (właściwie tylko 60D mi zostaje), czy może iść w coś używanego (40d, 50D, 1d)? Fotografią nie zarabiam na życie, więc wiadome jest, że kroci inwestować nie chcę. Generalnie to nie temat na już. Głośno zastanawiam się co zrobić kiedy przyjdzie ten czarny dzień na mojego 20d. Być może do tego czasu będzie już dostępny 70d lub 8d.

Cytat Zamieszczone przez Kwapiszon Zobacz posta
    O co chodzi z tym plastikiem ? Gwoździe tym korpusem wbijasz ? Co do braku regulacji AF to raczej standard w serii xxD. W tym przypadku mikroregulacja AF w 50D to raczej wybryk producenta. IMHO 60D to przyzwoita puszka. Dumam sobie nad zestawem 60D + 17-55/2.8IS lub K-5 + T17-50/2.8
    Magnez oczywiście nie jest niezbędny, chodzi mi o to, że przyzwyczaiłem się do tego luksusu używając przez dłuższy czas 20d. Mikroregulacja także nie jest wymogiem nie do pominięcia, jednak jeśli można ja mieć w standardzie to czemu nie.Co do 60d to zdania są podzielone w kwestii jego przyzwoitości i dlatego mam wątpliwości.
    1d mkIII, 20d, 70-200/4L, 17-40/4L, ex 430II, oraz kit i plany.

Bywalec
    Miasto
    Clare

Domyślnie

20 stka jest git i jeśli nie przeszkadzają ci najnowsze ficzery itp trendy to duś do końca migawy . Nie wtapiał bym tematu xxD do 50tki bo nie warto. Dzisiaj korpusowa zabawa do 4 tys jest już na pełnej klatce!

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kwapiszon Zobacz posta
    ...Co do braku regulacji AF to raczej standard w serii xxD. W tym przypadku mikroregulacja AF w 50D to raczej wybryk producenta...
    Niestety nie do końca masz rację kolego...

Standardy i ficzery z których znana była seria xxD przeszły do 7D i jego następców.

Natomiast 60D pomimo że jest w tej linii oficjalnym następcą 50D był początkiem nowej serii,
    która została celowo okrojona/zdegradowana/zmodernizowana by nie konkurować z 7D.
    Co nie zmienia faktu, że jest to bardzo fajna puszka.

Ten model (60D) utworzył nową półkę jakościowo/technologiczną
    wśród produktów Canona pomiędzy 7d a xxxD.
    A właściwie to należało by powiedzieć, że to te dwa modele wyznaczyły nowe pozycjonowanie

Jak dla mnie, naturalna przesiadka z modelu 50D to zakup 7D, a nie 60D.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 29-04-2012 o 23:51
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec
    Miasto
    Clare

Domyślnie

zależy od szkieł teraz

Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    marcinradom dowiadywałeś się jaki jest obecnie koszt wymiany migawki w 20D w serwisie ?
    Na Żytniej powiedzieli mi "około 500pln"
    Pozdrawiam

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Daruj sobie te dywagacje chyba,ze chces nowa zabawke;P Migawka Ci moze pasc jak bedzie 8d, czy 9d.A jesli Cie interesuje 1D mk ll to widzialem dzis takiego na Alle za 2300 czy 2400 z 50 1.8 w komplecie i przebiegiem ok 100tys wiec jeszce na 100 jest gwarancja. Chyba wiec ok.2 tys to normalna cena jak na ten model
    Pozdrawiam

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
    Ostatnio edytowane przez Tornvald ; 30-04-2012 o 23:37

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinradom Zobacz posta
    Druga z ewentualnych ewentualności to zakup nowego body. Tyle, że nie bardzo jest co wybrać w odpowiadającym mi przedziale cenowym.
    Mój 20D kosztował nowy 5,5 tys. PLN. Skoro mówimy o nowym body to czy na prawdę w tym przedziale cenowym nie ma nic u Canona ?

P.S.
    Migawka w moim 20D padła po ok. 4 tys. klapnięć. Niby kto ma przewidzieć kiedy padnie w twoim. Jakiś programik serwisowy ?
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

W którą więc stronę warto pójść w przypadku awarii mojego poczciwego 20d?
    Naprawić go, robić zdjęcia dalej.

Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Mój 20D kosztował nowy 5,5 tys. PLN. Skoro mówimy o nowym body to czy na prawdę w tym przedziale cenowym nie ma nic u Canona ?

P.S.
    Migawka w moim 20D padła po ok. 4 tys. klapnięć. Niby kto ma przewidzieć kiedy padnie w twoim. Jakiś programik serwisowy ?
    Oczywiście, że w tej cenie coś się kupi z Canona. Problem w tym, że jakieś to wszystko plastikowe. Przyzwyczaiłem się bardzo do tego magnezu w body. Czuć że trzyma się aparat w ręku, a nie zabawkę.
    Co do migawki to nie wiem kiedy padnie ( i czy w ogóle padnie) i stąd moje rozterki. Gdybym miał pewność, że 20d posłuży mi jeszcze trzy lata to nie zakładałbym tego wątku. Jak pisałem wcześniej muszę pomyśleć o odczytaniu w serwisie jego prawdziwego przebiegu.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Oczywiście, że w tej cenie coś się kupi z Canona. Problem w tym, że jakieś to wszystko plastikowe. Przyzwyczaiłem się bardzo do tego magnezu w body. Czuć że trzyma się aparat w ręku, a nie zabawkę.
    Idź gdzieś do sklepu i weź do ręki 60D wtedy sam się przekonasz,
    czy ten "plastik" tak bardzo Ci przeszkadza, czy też nie

Co do migawki to nie wiem kiedy padnie ( i czy w ogóle padnie) i stąd moje rozterki. Gdybym miał pewność, że 20d posłuży mi jeszcze trzy lata to nie zakładałbym tego wątku. Jak pisałem wcześniej muszę pomyśleć o odczytaniu w serwisie jego prawdziwego przebiegu.
    A po co się martwić na zapas???
    Padnie migawka, to wtedy podejmiesz decyzję - naprawa czy wymiana.
    A do tego czasu... rób foty.

IMHO niepotrzebnie szukasz problemu tam, gdzie go nie ma.
    No chyba że szukasz sobie "pretekstu" do zakupu nowej zabawki.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 07-05-2012 o 20:28
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów