Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Czy szukać następcy dla 20d

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinradom Zobacz posta
    Przyznam, że także myślę o 50d, może 40d - problem jednak w tym, że nowych nie ma.
    Nowy z seri xxD pozostaje tylko 60D. To naprawdę kawałek dobrego aparatu.
    W stosunku do 50D ma sporo zalet, ale także IMHO kilka wad

Ja ze swej strony polecam 50D, pomimo że 40d i 50D już tylko jako używki uświadczysz,
    choć niektóre "piećdziesiątki" jeszcze na gwarancji chyba widziałem.

Tylko co Ci po niej??? Masz 20D już bez gwarancji i chyba do tej pory nie była by potrzebna

Dla mnie bardziej niż gwarancja, to ważne jest to, że kupuję nówkę z "fabryki",
    niż używkę od gościa, z którą tak naprawdę nie wiem jak się obchodził

Co do opłacalności wymiany migawki w 20d to ja mam odmienne zdanie od kolegi Bolek02.
    Niom, wiem o tym. Zaznaczyłeś to już w pierwszym poście :rolleyes:

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 28-04-2012 o 12:32
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Bywalec Awatar marcinradom
    Miasto
    Radom

Domyślnie

W 60d przeszkadza mi troszkę jego plastikowy korpus, no i krok w tył spowodowany brakiem regulacji AF. Niewątpliwym plusem jast to, że 60d można kupić nowego. Chyba po długim weekendzie wyślę swojego 20d na Żytnią, niech sprawdzą przebieg. To zdecydowanie rozwiąże moje wątpliwości i pomoże w planach. Może 50 tysięcy klapnięć jeszcze nie zdążył wykonać.
    1d mkIII, 20d, 70-200/4L, 17-40/4L, ex 430II, oraz kit i plany.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Wiesz, mi bardziej w 60D przeszkadza wolniejsze FPS i brak mikroregulacji...

I to w moich oczach najbardziej dyskwalifikuje tą puszkę, pomimo że ma gibany LCD
    na którym mi zależy, no i jak by nie było deczko lepszą matrycę
    w sensie jakości obrazka na wyższych ISO (a nie ilości pikseli).

Aaaaa... no i jeszcze deczko inna ergonomia w postaci "innego" tylnego kółka...

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 28-04-2012 o 13:13
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Chyba po długim weekendzie wyślę swojego 20d na Żytnią, niech sprawdzą przebieg.
    A ten nowy wynalazek nie działa z 20D?:

http://eoscount.com/

(uwaga: IE only)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    A ten nowy wynalazek nie działa z 20D?:
    http://eoscount.com/
    (uwaga: IE only)
    No Merde linka podrzuciłeś super, wreszcie sprawdziłem sobie przebieg migawki w swoim 40D, a z 20D nie będzie działać 20D ma procesor DIGIC II a ta wtyczka działa z EOSami z DIGIC III i wyższymi.

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Domyślnie

Ja bym polecał 1D II. Kosztuję ok 2300zł i jak kupisz sztukę z nową migawką to masz aparat na lata. Nie ma tam plastiku jak w 60D.
    Miałem 30D i 40D ale te dwa aparaty to dla mnie prawie to samo dopiero w 50d widać różnice że to nowszy model.
    L

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Skoro 20D wciąż działa i zaspokaja Twoje potrzeby to morduj go, aż do padnięcia. Jeśli migawka padnie - odpuść sobie jej wymianę. To moim zdaniem zbyt stary model, żeby bawić się w jego ewentualną naprawę. W dodatku nie mam zaufania do polskich serwisantów. W kwestii następcy... Jeśli canon to 40D lub 50D. Jeśli coś innego to chyba K5 od pentaxa, tylko nie wiem jak tam u nich z optyką. Tak w ogóle to gotówką jakiego rzędu dysponujesz?
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie

Domyślnie

marcinradom dowiadywałeś się jaki jest obecnie koszt wymiany migawki w 20D w serwisie ?
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    marcinradom dowiadywałeś się jaki jest obecnie koszt wymiany migawki w 20D w serwisie ?
    Mniejszy niż 700zł nie będzie a 20D chodzą na allegro po ok tys. Już lepiej kupić 30D z małym przebiegiem bo ich ceny to ok 1100zł a to aparat bardzo podobny do 20D nawet powinien nazywać sie 20D mk2 a nie 30D bo zmian w nim jest za mało jak na następny model serii.
    L

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

W 60d przeszkadza mi troszkę jego plastikowy korpus, no i krok w tył spowodowany brakiem regulacji AF......
    O co chodzi z tym plastikiem ? Gwoździe tym korpusem wbijasz ? Co do braku regulacji AF to raczej standard w serii xxD. W tym przypadku mikroregulacja AF w 50D to raczej wybryk producenta. IMHO 60D to przyzwoita puszka. Dumam sobie nad zestawem 60D + 17-55/2.8IS lub K-5 + T17-50/2.8
    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów