Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Za dużo FPS?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tapirek Zobacz posta
    A to nie jest tak, że te 24fps odpowiada możliwościom ludzkiego oka do rejestrowania obrazów (około 24-25 fps) i dlatego taki obraz jest dla nas najprzyjemniejszy?
    Nie, "od zawsze" mówiło się o 50, mniejszy framerate wynikał z ograniczeń technologii.
    Przy scenach statycznych 24/25 wystarcza, ale oko ludzkie bez problemu wyłapuje "skoki" przy trochę bardziej dynamicznych ujęciach.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oczywiscie,ze wiecej. Widac to bylo przy odswiezaniu starych monitorow CRT. Ok 50-60Hz bylo meczace ze wzgledu na migotanie obrazu.
    Jednak 24 klatki w kinie wygladaja bardzo dobrze Poza tym ten nieciekawy obraz w filmie może wcale nie wynikac z FPS.

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Uzależniony

Domyślnie

Częsctotliwość odświeżania w crt to inna sprawa, męczace było połączeniee niskiej częstotliwości z technologią CRT. Np w przypadku LCD odświeżanie nie jest istotne.

Inna sprawa że możemy mieć odświeżanie obrazu na monitorze czyli przesłanie obrazu z pamięci karty graficznej na ekran nawet z rozdzielczością 100Hz a obraz w pamięci może się zmieniać z dużo mniejszą częstotliwością.

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ech...chodzilo o to co ludzke oko moze wychycic...czyli migotanie z czestotliwoscia CRT 50 -60Hz i nie ma to nic wspolnego z LCD czy FPS.

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Pełne uzależnienie

Domyślnie You get used to it reasonably quickly - Jackson says...

http://www.eoshd.com/content/7996/pe...cessor-for-699
    Cytat Zamieszczone przez Peter Jackson
    I personally wouldn’t advocate a 48-frame trailer because the 48 frames is something you should experience with the entire film.
    A 2 1/2 minute trailer isn’t enough time to adjust to the immersive quality.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Duzo tu padlo o tych fps'ach. Takze lepiej mi sie oglada produkcje w 24fps niz 25 czy 30. Dlugo sie nad tym zastanawialem dlaczego Czego to czlowiek nie robi jak mu aparatu brakuje, heh. Doszedlem do pewnych wnioskow ktore poddam waszej ocenie i przemysleniu

Po pierwsze, ten 24fps film-look. Dlaczego oglada sie to lepiej, pomimo ze jest to drastycznie niskie odswiezanie. Moze dlatego ze jest to obraz mozna powiedziec ze wolniejszy od rzeczywistosci. Plynie jakby wolniej. Ma sie poczucie ze film nie bedzie krotki i ze "wciagnie".

U siebie mam jakis stary telewizor po lekkiej renowacji, konserwacji, czyszczeniu i regulacji wlasnorecznej. Czesto ogladam seriale roznego typu z detektywami w roli glownej, te polskie czasami tez jak sie akurat trafi. W tych serialach mozna zauwazyc wlasnie przeskoki w fpsach. Wiekszosc filmu jest krecona 24, niby taki film-look, a chwilami jak kreca niby z ukrytej jakiejs kamery z reki, to obraz robi sie plynniejszy jakby 30fps.

Jednoznacznie wychodzi na to ze oglada sie lepiej w niskich frejmrejtach. Ale teraz zaczne ten temat od drugiej strony. Gry. Kto kiedykolwiek gral w jakakolwiek gre, stwierdzi ze wiecej fps = lepsze odczucia. Takze ten niski framerate chyba nie jest tym ze wygodniej sie oglada, tylko tym ze po prostu od zawsze sie tak ogladalo i mozg chwycil to jako cos naturalnego

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Tak też piszą owi wielcy: http://www.wired.com/underwire/2012/04/side-by-side/

Choć tę konkluzję, to każdy z nas by wymyślił
    No cóż wielcy rzadko kiedy są wielcy z tego powodu, że powiedzieli coś mądrego .

http://www.eoshd.com/content/7996/pe...cessor-for-699
    Cytat Zamieszczone przez Peter Jackson
    I personally wouldn’t advocate a 48-frame trailer because the 48 frames is something you should experience with the entire film.
    A 2 1/2 minute trailer isn’t enough time to adjust to the immersive quality.
    No cóż Pan Jackson z całym szacunkiem ale po tym jak zplastikowił obrazowo - nie bójmy się użyć stwierdzenia - spaprał "Władcę" nie jest dla mnie autorytetem w tej kwestii więc niech mówi co chce.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Trzygodzinne filmy Jacksona powinny mieć zwolenników wśród młodzieży:
    Cytat Zamieszczone przez MAREK HŁASKO - PIĘKNI DWUDZIESTOLETNI
    Ja w tym czasie nie miałem jeszcze mieszkania i sypialiśmy z kolegą Berezą częściowo na Dworcu Głównym - częściowo byliśmy goszczeni przez poszczególne komisariaty i Izby Wytrzeźwień. Wreszcie chwilowo ulokowałem się u innego kolegi, mieszkającego u babki. Kolega ten nienawidził alkoholu, natomiast był miłośnikiem cudzołóstwa. Ale cóż zrobić z babką-staruszką? Proste; my mieszkaliśmy na Powiślu - więc kupowało się dla babki bilet do kina, gdzieś na Ochocie. Kino dwie godziny, jazda tramwajem trzy godziny, to już mamy pięć. W tym czasie można co nieco zdziałać. Po jakimś czasie babcia kolegi zaczęła mówić stylem bohaterów filmowych.

Mówiła na przykład: „Ty, Marek. Kiedy mówisz do mnie, to trzymaj ręce opuszczone, bo może być nieprzyjemnościunia”. Kiedy inny kolega przychodził, aby przywitać się z babką, babka odpowiadała: „Nie podaję nigdy ręki mańkutowi. To mi nieraz ocaliło życie”. Albo jeszcze inaczej:
    „Nie bądź taki równiak. Mark. Pamiętaj, że przyjechałeś do Frisco, aby odpocząć i nabrać zdrowia.”

I wszystko szło dobrze, ale mój przyjaciel-erotoman przechytrzył. Wyświetlano czterogodzinny film radziecki pod tytułem Admirał Uszakow. Cztery godziny kina i trzy tramwajem - idealna sytuacja. Akurat, kiedy dziewczyny zgodziły się oddać nam to, co miały najświętszego, wpadła babka.
    - To skandal - zaczęła krzyczeć. - To chamstwo! To zwierstwo! To niedopuszczalne! To ohyda!
    Ale nie chodziło jej wcale o nagie dziewczęta, jak myśleliśmy z początku; otóż w filmie Admirał Uszakow występował jakiś człowiek o wyglądzie podleca: admirał Nelson. Jego partnerką była jakaś dziewica typu tych, które spotykamy nocą na Chmielnej i które klepią się zachwycająco po tyłku krzyczą: „No co?” Będziemy dziś katować to dupsko?” - Lady Hamilton; ubrana w dodatku w nocną koszulę z koronkami na zasadzie szczytu wykwintu. Admirał Nelson podszedł do niej i demonicznie mrugając brwiami wyciągnął ku niej jedyną rękę wołając przy tym tubalnym basem:
    - Kak pożywajetie, ledi Gamilton?

I tego nam babka wybaczyć nie mogła.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Trzygodzinne filmy Jacksona powinny mieć zwolenników wśród młodzieży:

...
    Wśród młodzieży to może i tak, ale dla tej młodzieży (hmmm...podtatusiałej) to proponuję 'Martwicę mózgu' i 'Zły smak' (@Marcin: nie widziałeś to obejrzyj)...i będziemy mogli dyskutować czy P.Jackson jest czy nie jest autorytet :grin:
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów