Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 62

Wątek: Głosowanie: 5d+50L czy 5dmkII+S50/1.4

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ujeżdzam 50L od 2 tygodni .. nie ma porównania ani do C50/1.4 ani do S50/1.4. Kolory, kontrast, zachowanie pod swiatlo ... nie ma czego porownywac. Bokeh? Ani Sigma ani Canon 1.4 tak nie "rozmazują". Byc moze przy zdjeciach w necie bez exifu czasem ciezko by bylo odgnadnac czym jest dane zdjecie robione, ale mimo wszystko 50L jest warte ceny. Fakt że żyleta tak jak 35L albo 135L to to nie jest, ale mimo wszystko za nic w swiecie nie pozbede sie tego szkla po przesiadce z ostrego C 50/1.4 ... chyba ze wyjdzie 50L II i bedzie jeszcze lepsza

Popatrz na te fotki, niemal wszystko z 50L ... zadna Sigma tak ci nie narysuje obrazka
    http://www.willmanning.com/editorial

A tu moje z poniedziałku ... i pomimo ze nie trafilem z ostroscia bo modelka odgiela lekko glowe po ustawieniu ostrosci to i tak uwielbiam to szkiełko

asia-1 by Piotr Czechowski, on Flickr
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 26-04-2012 o 17:52

Dopiero zaczyna

Domyślnie

mam mk1 i mk2 roznica jest taka ze bardziej podoba mi sie obraz z mk1. ale mk1 jest stary i mozesz trafic na badziew wiec proponuje mk2 + CZ 50mm f1.4, piszesz ze masz zamiar uzywac statywu wiec nie widze problemu

Bywalec
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

zestaw A, łatwiej zmienić body niż dobre sprawdzone szkło, chociaż stara konstrukcja 5D mk1 trochę mnie już odstrasza
    Marcin

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie

Bez przesady Można trafić jeszcze na mało zjechane puszki. Ja też bym wybrał zestaw 1. Z czasem jak dojdą fundusze można zawsze wymienić na wyższy model, ale do zdjęć jakie ma zamiar robić autor wątku jest to raczej zbędne.

PS Czacha chyba rozpruł starą skarpetę :-)

Coś już napisał

Domyślnie

Zestaw A

Bywalec

Domyślnie

Ja wam powiem, że po krótkiej zabawie zeissami, mimo tego, że zajmuję się głównie reportażem, chętnie pozbyłbym się całej szklarni canona, dlatego też polecam CZ 50/1.4. ;-)
    5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Popatrz na te fotki, niemal wszystko z 50L ... zadna Sigma tak ci nie narysuje obrazka
    http://www.willmanning.com/editorial
    Czacha no offence, ale ja w tym linku nie widze niczego w jakosci obrazka, czego nie mozna uzyskac ze zwyklego C50/1.4 ;]
    (zaznaczam, ze nie wypowiadam sie o merytoryce, kompozycji, swieceniu w zdjeciach z przykladow z twojego linka, pisze jedynie o samej jakosci, kontrastach i bokeh)
    zeby nie byc goloslownym.. obczaj moje foty:
    http://maciej-kozlowski.pl/galeria/plener (sa exify)
    90% to wlasnie pstryki z 5DII + 50/1.4 ;]
    ide o zaklad, ze jakbym usunal exif to nie jeden drapalby sie po glowie zastanawiajac, czy to bylo rysowane z 50/1.4 czy 50L
    50L jest jasniejszy, ma lepsza obudowe, ringusm itp ale to jest chyba najmniej oplacalny wydatek w systemie obiektywow canona
    50L niczym nie rekompensuje swoja cena tego, co mozna uzyskac przy pomocy jego tanszego brata.
    ogladalem tysiace zdjec robionych z 50L wiec mam juz dobry obraz tego, co to szklo potrafi.. sam uzywam EF 50/1.4 od okolo 4 lat (zarowno na 30D jak i 5DII) i naprawde calkiem niezle poznalem ten obiektyw.
    stad moj wniosek a kompletnej nieoplacalnosci 50L vs. 50/1.4 w zastosowaniach typowo hobbystycznych.
    50L kupie kiedys na pewno, ale nie ze wzgledu na jakosc obrazka, ale ze wzgledu na trwalosc konstrukcji, bo jednak uzywam 50mm najczesciej na zleceniach i bede spac spokojnie, ze mam zapiety do puszki granat, a nie jajko
    dziwie sie tez narzekaniom na AF w starym poczciwym 50/1.4
    to jest jeden z moich najbardziej pewnych obiektywow jezeli chodzi o precyzje i dokladnosc AF (nawet na bocznych punktach, ktorych z powodzeniem uzywam w obojetnie jakich warunkach oswietleniowych - tyle, ze jak sie slabe swiatlo to wiadomo - wspomaganie AF z 430EX)
    AF z 50/1.4 jest pewniejszy niz 24LII (jak sie niestety okazalo)
    troche feszyn end glamur mojego autorstwa, wszystko z 5DII + 50/1.4
    http://www.canon-board.info/showthre...t=66886&page=2
    jak przyklady, ktore pokazalem nie przekonuja, to chyba czas otworzyc piwo albo wyjsc na rower, nie wiem.. :grin:
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Coś już napisał

Domyślnie

Zestaw A, łatwiej wymienić body niż obiektyw

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zestaw A, bo niedlugo sie okaze ze 5dImk to jednak juz stary korpus i przydalby sie lepszy i wtedy bedziesz mial i 50L, i 5dIImk.
    Ostatnio edytowane przez Usjwo ; 28-04-2012 o 03:59

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    A. Canon5d (używka) + 50L (używka)
    To bym wybrał.

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów