Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 62

Wątek: Głosowanie: 5d+50L czy 5dmkII+S50/1.4

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Oj widać różnicę, widać.
    50L jest piękna. Tym bardziej, że lubię 50mm na FF, więc marzenie

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Domyślnie

5D1+50L to jest idealne połączenie. Miałem Obie piątki ale zamiast 50L wolałem 85L. 50L to następne szkło jakie kupie
    Canon 50/1.4 nie przypadł mi do gustu, obrazek z 85L przyzwyczaja do czegoś lepszego
    L

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    A jesli ktos nie widzi roznicy, to nie warto przepłacać
    dobra, to ja ide na piwo i na rower
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Uważaj na prawko

Domyślnie

Super dziękuję za wszystkie wypowiedzi, cały problem jest w tym, że jak dla mnie ideałem obrazowania (tzw. plastyki obrazu) ogólnie ideałem obrazka jest to co wychodzi ze starych aparatów hasselblad serii 500 ze szkłem CarlZeiss 80/2.8. Obraz, który generuje klisza 6x6 jest nieporównywalny. Można rozczulać się nad milionami pixeli, AF, procesorami, itp., a i tak obraz ze średniego obrazka jest genialny. Gdyby nie to, że jestem strasznym leniem, pewnie porzuciłbym cyfrowy obraz i kupił hassa i miał to co chcę, tylko że powstaje problem wywoływania, skanowania i całego zamieszania, które i tak doprowadza do sytuacji, że obraz jest w formie cyfrowej. Aż takim artystą nie jestem, żeby wchodzić w analogowe 6x6 nie jestem żadnym artystą i nigdy niestety nie będę ale po prostu lubię dobry obrazek na zdjęciach. No i po wielu próbach i testach różnych szkieł myślę, że 50mm na FF może zbliżyć się do takiego obrazka jak analogowy średni format. Stąd moje pytanie. Ostatnio męczę 40d z Sigmą 30/1.4 i w sumie jestem mega zadowolony z tego niosko-budżetowego zestawu. Moja sigma jest celna, ostra od pełnej dziury, 40d (poza wyświetlaczem) też jest na prawdę fajnym body, no ale jak patrzę na efekty z 50L i FF to jednak obrazek jest ciutkę lepszy, chociaż Sigma też daje radę (z tego co oglądam na 35photo.ru).

Uzależniony

Domyślnie

5D i 50/1.2. Cudenko zestaw.

Coś już napisał

Domyślnie

Jeśli miałbym taki wybór to tylko zestaw A czyli 5D I i 50L

Domyślnie

Pozwolę sobie odgrzać nieco swój własny wątek. Prośba o opinie / spostrzeżenia: jak się ma celność 5d z 50L, czy są zdarza się BF,FF? W mkII mamy mikroregulację, 5d AF ma raczej średni, aczkolwiek środkowy działa

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

Na 5D i 5D II, w dobrym świetle 50L radzi sobie bardzo dobrze. Przeważnie trafia w punkt. Żadko kiedy domykam to szkło, 90% zdjeć robię na f1.2. W słabszym świetle np. podczas wesela, ciemny kościół, mało kontrastowa scena AF wyraźnie zwalnia i celność jego maleje - potrafi przestrzelić. Fantastycznie 50L pracuje z 5D II na AF-SERVO (pod warunkiem w miarę dobrego oświetlenia). 50L jest specyficznym szkłem i trzeba nauczyć się go używać.
    Dużo lepiej działa z 5D i 5D II obiektyw 85L, które co strzał, to idealnie trafia.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    Pozwolę sobie odgrzać nieco swój własny wątek. Prośba o opinie / spostrzeżenia: jak się ma celność 5d z 50L, czy są zdarza się BF,FF? W mkII mamy mikroregulację, 5d AF ma raczej średni, aczkolwiek środkowy działa
    Stałki canon raczej mają mniejszy problem FF/BF jednak przed zakupem 50L do 5d koniecznie sprawdziłbym na body jak pracuje to szkło.

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów