jac, nie chodzi o opcje zapisu, zobacz niżej
piast - ogólnie zgoda, ale mnie chodziło o coś nieco innego. Rozumiem, że mówisz, iż ilość detali na zdjęciu ma wpływ na wielkość JPG ale nie na wielkość RAW, a konkretniej nie na wielkość RAW w momencie przesyłu danych z matrycy. Jeśli jednak spojrzę na moje zapisane RAWy to widzę, że po pierwsze nie zajmują 12Mb (20D) tylko max 8,5 Mb, a po drugie różnią się między sobą wielkośćią i to istotnie.
IMHO wynika to z faktu, że RAW również leci przez procesor obrazu, bo trzeba to jakoś zapisać w kodowaniu zgodnym z RAW. To powoduje bezstratną konwersję, której wynik zależy od ilości szczegółów na zdęciu, ISO itd.
Teraz, skoro aparat ma zawsze bufor na 6 zdjęć w serii RAW, to zakłądając, że jednak niektóre RAwy są mniejsze i szybciej w związku z tym transferowane na kartę, w pewnych sytuacjach bufor nie zapełni się do końca. Odpowiednio dobierając zdjęcia możemy mieć nawet 20% różnicy w ilości danych, a to spokojnie starcza na dodatkowe 1-2 zdjcia w serii. Nigdy nie uda się tego jednak osiągnąć, i według mnie dlatego, że Canon programowo ograniczył ten parametr (podobnie jak np. czułość AF).