Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Cwiczenia fotograficzne

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

To jest kwestia nauczenia się swoistego patrzenia na otoczenie, z zachwytem, zdziwieniem, ciekawością. Wtedy aparat staje się przedłużeniem ręki, oka, robienie zdjęć zrobi się czystą przyjemnością wszędzie, nawet jeśli obiektywnie nie wszystkie kadry, a tylko ich mała część będzie obiektywnie dobra.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łopal Zobacz posta
    To jest kwestia nauczenia się swoistego patrzenia na otoczenie, z zachwytem, zdziwieniem, ciekawością. Wtedy aparat staje się przedłużeniem ręki, oka, robienie zdjęć zrobi się czystą przyjemnością wszędzie, nawet jeśli obiektywnie nie wszystkie kadry, a tylko ich mała część będzie obiektywnie dobra.
    Ale jak ocenić które są obiektywnie dobre, samemu można mieć trochę wypaczone podejście, albo uznać, że żadne nie jest wystarczająco dobre, rodziny nie zapytasz bo wiadomo, fora.... to już lepiej samemu, chyba, że jakieś konkretne, gdzie nie plują jadem aż wylewa się z ekranu np CB:wink:

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Rób zdjęcia, oglądaj zdjęcia na wystawach, galeriach i albumach. Nie pytaj na forum. A jak juz sam nabierzesz pewności to idź na przegląd portfolio do fotografów których prace lubisz, zapisz sie na kurs malarstwa, porozmawiaj o swoich pracach z malarzami. Itd. Itd.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Rób zdjęcia, oglądaj zdjęcia na wystawach, galeriach i albumach. Nie pytaj na forum. A jak juz sam nabierzesz pewności to idź na przegląd portfolio do fotografów których prace lubisz, zapisz sie na kurs malarstwa, porozmawiaj o swoich pracach z malarzami. Itd. Itd.
    Czyli się sprawdza. W życiu się z nikim nie nagadałem tyle o fotografii jak z malarzami. No i jeszcze rzeźbiarze, ci to mają światło obcykane

Tematów na wsi od cholery, w mieście podobnie. Wszędzie można coś znaleźć, no i chyba to jest najtrudniejsze zadanie. A tak na początek, może z 10-15 naprawdę dobrych zdjęć z okolic domu? Jak dla mnie chyba najtrudniejszy temat ze wszystkich, bo chodzimy po miejscach, które znamy od lat, ale zawsze da się coś ciekawego zrobić, nawet wychodząc tylko na balkon
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Każde zdjęcie może być zrobione dobrze, albo źle. Może się podobać, albo i nie podobać. Masz doskonałą okazję by nauczyć się robić zdjęcia, które się będą podobać. Ot zakładam, że masz dostęp np do krowy. To musi być ta sama krowa!!! Zrób jej pół tysiąca różnych zdjęć i wybierz 50 najlepszych, twoim zdaniem. A teraz z tych pięćdziesięciu wybierz pięć, ale takich, które ci się najbardziej podobają. Spróbuj powiedzieć, czemu akurat te zdjęcia podobają ci się najbardziej. Spróbuj wybrać najlepsze w tych zdjęć. W ten sposób uczysz się patrzeć na obiekt. Może to być krowa (jest większa i mniej ruchliwa od np. psa, a więc łatwiej się fotografuje), ale może być też modelka. Tu też możesz pokombinować z oświetleniem, z tłem, z umieszczeniem motywu. Jak się nauczysz robić zdjęcia krowie, to uwierz mi, nie ma w tym żadnej ironii, będziesz też umiał robić dobre zdjęcia modelkom. Ot krótko - zrób portret krowie, ale tak, żeby było w mocnym punkcie dobrze widoczne jej oko. A teraz, jak masz jakiegoś kumpla zrób podobny portret jemu. Po pewnym czasie zauważysz, jak ustawić się z aparatem, żeby kompozycja zdjęcia była jak najlepsza.

To tylko jeden szczegół, ja ci po prostu pokazałem metodę, jak nauczyć się np. umieszczania obiektów w kadrze na podstawie krowy.

Oczywiście drugim elementem będzie polowanie np. na niestandardowe zachowania ptaków (refleks), np. jak się dziobią, zdjęcia szczegółów architektonicznych, zdjęcia krajobrazowe, naprawdę mieszkając na wsi, jako że horyzont najczęściej szerszy, masz ogromne możliwości nauczenia się robienia doskonałych zdjęć.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeszcze co do tematu wies i fotografia uliczna zobacz tutaj -> http://plfoto.com/124250/autor.html

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów