Radzę doczytać i zastanowić się - porządnie. Na rynku jest wielu producentów matryc, a każdą z nich wyróżnia o wiele więcej elementów niżeli "kolory". Plastyka nie będzie ta sama, każda będzie inna. Szkło pentaxowe podpięte pod 50D było ostrzejsze. Zaznaczam, ostrzejsze. Koloroy były typowo canonowe, ocieplane z mniejszym DR. Crop, to crop tutaj się zgodzę, ale nie występuje w każdym systemie pod tą samą postacią. W przypadku canona masz x1,6 ,a nie 1,5 jak w innych systemach. W Olku masz x2. Według twojego chłopskiego rozumu, szkła z olka powinny zachowywać się tak samo na każdej matrycy cropowej?
Szkła tracą i zyskują, to proste. Jak tej wiedzy brakuje, to potem się skacze po tematach i wypisuje bzdury.
Jeśli chodzi o P, to szkła canonowe tracą, a w szczególności L-ki.
Rozmawiamy o własnościach optycznych, a nie ficzerach. Na pewno masz pojęcie dlaczego wielu producentów odnawia swoje serie?A co do wieku szkieł to wg mnie nie ma najmniejszej różnicy. Fizyka się nie zmieniła i jedyne co idzie do przodu to np stabilizacje, może powłoki itd itp... przecież nawet przed moimi narodzinamipowstawały świetne optycznie szkła, które i pod względem budowy nadal przewyższają dużą część nowych konstrukcji.
W 50D na 1600 pojawia się kolorowy szum, na 3200 tego szumu jest jeszcze więcej. Jedyne, co ratuje to wykorzystanie rawa. Z tym AF-em to kwestia preferencjji.Ja też wolałbym 50d niż 60d ! Iso 1600 spkojnie używalne (jak będziesz pod ścianą to i 3200 daje rade - to moje kryteria bo jestem szumofobem :P), zresztą matryca nie nadrobi tego co daje np lepszy AF. Przynajmniej ja przekładam sprawność działania nad osiągi matrycy...