Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 74

Wątek: Czy w tym przypadku sredni format ma sens ?

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kolego bandit nie oszukujmy sie,ze 6X9 czy nawet 6X7 to inna plastyka niż 6x4,5. Dla mnie tez to taki nijaki format i osobiscie strasznie podoba mi sie 6x6. Podejrzewam,ze to bedzie moj przyszly zakup. A co do plastyki to jak nie zapomne podrzuce link pewnego fotografa z plfoto gdzie dobrze to widac

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co do roznic to mialem okazje robic tymi trzema formatami czyli 35mm, 645 i 66. Roznica miedzy pierwszym a ostatnimi kolosalna, ale juz specjalnie nie widze roznicy miedzy 645 a 66 (raczej roznice wynikajace z samego formatu i kadru) Pewnie gdyby postawic obok 645 i 69 to bedzie to widac.

Natomiast wieszac psy na 645 jako "niewielka" roznica miedzy 35mm, to juz przesada.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 03-05-2012 o 22:42

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Co do roznic to mialem okazje robic tymi trzema formatami czyli 35mm, 645 i 66. Roznica miedzy pierwszym a ostatnimi kolosalna, ale juz specjalnie nie widze roznicy miedzy 645 a 66 (raczej roznice wynikajace z samego formatu i kadru) Pewnie gdyby postawic obok 645 i 69 to bedzie to widac.

ja to wiem, dla tego porównywanie 6x4,5 bardziej z małym obrazkiem niż 6x6 czy nawet 6x9 to dla mnie smieszna sprawa. Mowa o wielu zależnościach o których pisałem. Jest na allegro holga 6x12, pokażcie mi jej lepszą plastykę niż 6x4,5

w mamiy rb czy rz, można robic 6x4,5 oraz 6x7 czy 6x8, nie sluszalem czy ma opcje 6x9 wiec nie wiem , musialbym widziec porownanie zdjec robionych na tym samym filmie w tym samym czasie tylko z roznymi kasetkami zeby zobaczyc gdzie widac te "kolosalne" roznice .

Sam zaluje bo mi umknela ostatnio fujica 6x9 ale dla tego ze to jak na taki format maly aparacik, w pelni manualny z mega ostrym obiektywem , a obecnie nie zalezy mi na duzej ilosci zdjec a chcialbym sam to sobie przetestowac i ocenic, jesli chodzi o 6x6 to poza mamiya c 330 ktora bardzo polubilem planuje jeszcze zakupic hasselblada bo nic lepszego w tym formacie raczej nie istnieje
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 05-05-2012 o 10:39

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie trzeba robic zdjec specjalnie tych samych. Mozna wziac jakies fajne zdjecie 6x6, wykadrowac je w prostokat i zobaczyc zmiany

Cala roznica to podejscie i upodobania - albo sie lubi kwadrat, albo nie (mamy tez gratis wiecej klatek). No ja wole np. 6x6.

Mysle, ze szukanie roznic jest podobne do np. zrobienia zdjecia cyfra w 3:2, potem wybranie formatu 16x9 i rozmyslanie nad przewaga jednego nad drugim.

Fuji 6x9 to mam zaklepane od dawna, tylko fundusze trzeba zebrac
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 04-05-2012 o 00:30

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bandit Zobacz posta
    ...w mamiy rb czy rz, można robic 6x4,5 oraz 6x7 czy 6x8, nie sluszalem czy ma opcje 6x9 wiec nie wiem
    system RB ma kasetę 6x9 ale na matówce nie zobaczysz obrazu na 9 cm
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No ok 6x4,5 ma wieksza matryce od 35mm. Ale czy jezeli nie robie duzych odbitek, to czy duza jest przewaga w jakosci od 35mm. Wlasnie zrobilem 2 filmy na 35mm i nie do konca jestem zadowolony z jakosci. Jutro wrzuce przykladowe dwa zdjecia.
    Wiem niby lepsza glebia ostrosci bedzie. Ale czy bedzie duza roznica miedzy 35mm z obiektywem 50 1.4 a 6x4,5 z obiektywem 80 2.8. Duzych odbitek nie robie.

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czy tak ciezko poszukac fot w necie? Jakosc...pole 6x4,5 jest blisko 4 razy wieksze niz FF czyli przeniesie 4 razy tyle detalu. Dajmy na to jesli na FF bedziesz mial 8 "mpx" to na srednim juz 30. Poza tym co to znaczy jakos? Chcesz miec ostrosc, brak ziarna kup cyfre.

Co Ci nie pasuje w tych fotkach z FF? Na jakim filmie robiles? Czego Ci w fotkach brakuje bo mam wrazenie,ze sam do konca nie wiesz czego chcesz.

A do Bandita, oburzasz sie ,ze ktos mowi,ze 6x4,5 jest prawie jak FF a sam mowisz,ze 6x9 to to samo co 6x4,5. Roznica pomiedzy tymi dwoma formatami to 2 razy taka powierzchnia takze przyznaj,ze roznica w GO jest. Inna sprawa,ze zdjecia z M9 na jasne 50 f1 maja plastyke podobna do sredniaka...

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tornvald Zobacz posta
    Czy tak ciezko poszukac fot w necie? Jakosc...pole 6x4,5 jest blisko 4 razy wieksze niz FF czyli przeniesie 4 razy tyle detalu. Dajmy na to jesli na FF bedziesz mial 8 "mpx" to na srednim juz 30. Poza tym co to znaczy jakos? Chcesz miec ostrosc, brak ziarna kup cyfre.

Co Ci nie pasuje w tych fotkach z FF? Na jakim filmie robiles? Czego Ci w fotkach brakuje bo mam wrazenie,ze sam do konca nie wiesz czego chcesz.

A do Bandita, oburzasz sie ,ze ktos mowi,ze 6x4,5 jest prawie jak FF a sam mowisz,ze 6x9 to to samo co 6x4,5. Roznica pomiedzy tymi dwoma formatami to 2 razy taka powierzchnia takze przyznaj,ze roznica w GO jest. Inna sprawa,ze zdjecia z M9 na jasne 50 f1 maja plastyke podobna do sredniaka...

Ja raczej mówię że nie ma co 6x4,5 spychać do małego obrazka twierdząc dziwnie że średni format zaczyna się od 6x6 , i tego się trzymam .

Różnic pomiędzy 6x4,5 a 6x6 którym sam fotografuję poza kadrem i większą powierzchnią jakoś za bardzo nie widziałem, z 6x9 porównania nie mam .

Odnośnie RZ czy RB to kwestia tylko ze nie zobacze obrazu , ale zostanie on zarejestrowany na filmie tak? w takim przypadku to nie problem, mam tez zenita w ktorym widac jedynie 65% kadru i daje rade

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

6x6 a 6x4,5 ciezko porownac bo to inne proporcje. Przekatna wieksza i GO mniejsza ale jak to porownac skoro nie da sie zrobic takich samych kadrow? Ja osobiscie choruje na sredni od jakiegos czasu i bardzo podoba mi sie kwadrat. W sumie sam sie zastanawiam nad wyborem aparatu i powiem szczerze,ze nie wiem..zupelnie nie wiem. Serce podpowiada Hassel 500 a rozum mowi,ze nie ma automatyki i bedzie upierdliwy:P

A co do autora watku http://plfoto.com/3268/autor.html tutaj masz duzo zdjec pewnego czlowieka zrobionaych na srednim 6x6 chyba Kievem z Sonnarami. Dobrze na nich widac co mozna wyciagnac i jaka plastyke maja takie zdjecia. Niestety porownania Hassel M9 nie znalazlem...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrek Zobacz posta
    system RB ma kasetę 6x9 ale na matówce nie zobaczysz obrazu na 9 cm
    Panowie, a powiedzcie miw tej kasecie jest błona światłoczuła i ile takie coś kosztuje? gdzie się te błony kupuje i kto je wywołuje? samodzienie czy w zakładzie można? są w ogóle takie zakłady? pytam, bo ja w średnim formacie nie mam żadnej wiedzy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    Panowie, a powiedzcie miw tej kasecie jest błona światłoczuła i ile takie coś kosztuje? gdzie się te błony kupuje i kto je wywołuje? samodzienie czy w zakładzie można? są w ogóle takie zakłady? pytam, bo ja w średnim formacie nie mam żadnej wiedzy.
    i jaki byście średni format na początek polecali? bo widzę, że są duże rozbieżności cenowe od kilku tysięcy do kilkunastu... Proszę o wyrozumiałość, nie chcę zakłądać nowego wątku.
    Ostatnio edytowane przez kawo ; 05-05-2012 o 12:19 Powód: Automerged Doublepost
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów