Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 74

Wątek: Czy w tym przypadku sredni format ma sens ?

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Czy w tym przypadku sredni format ma sens ?

Powoli przymierzam sie do zakupu sredniego formatu. Chcialbym napewno format 6x4,5. Tylko pojawia mi sie pytanie.
    Posiadam cyfrowy 5D, analogowy 50E do tego obiektywy 14 2.8, 35 1.4, 50 1.4, 85 1.8, 135 2.0.
    Wiem ze na srednim formacie jest inna GO. Ale czy przy takich szklach na srednim formacie cos zyskam.
    Co zyskam fotografujac srednim formatem. Czy bedzie lepsza GO. Plastyka raczej napewno. Ale czy bedzie lepsza od 50E plus np 35 1.4.

Prosze o rade co moge zyskac na srednim formacie.

dzieki za pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Jakość panie - jakość. Im większy format tym wyższa jakość oraz możliwość 'ciągnięcia' większych odbitek (o ile jeszcze się robi odbitki ??.

A obiektywy do średniego formatu i tak trza SE będzie kupić nowe....
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jacek ja wiem ze nowe obiektywy beda potrzebne. Nie zamierzam raczej robic wiekszych odbitek.
    Czy bedzie przewaga w plastyce, GO jakosci ze sredniego formatu niz np 50E i jasny obiektyw.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

6x4.5 jest taki .. nijaki troche. Moim zdaniem zacznij od 6x6 lub 6x7.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tylko ze ja chcialbym mobilny sredni format a takie 6x7 nie za bardzo jest mobilne.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lok Zobacz posta
    Tylko ze ja chcialbym mobilny sredni format a takie 6x7 nie za bardzo jest mobilne.
    Mamiya 7 jest BARDZO mobilna. Spokojnie możnaby z nią łazić po mieście całymi dniami, ale ja miałem jedynki Canona więc dla mnie teraz wszystko mobilne się zrobiło ;-)
    Inna sprawa, że ma dość ciemne szkła, więc szalu w GO nie zrobisz.

Natomiast co do plastyki to nie mam pytań. Wczoraj zeskanowałem kilka klatek Portry400 (tych niedoświetlonych) i pomimo, że klikałem na czuja w SilverFaście bo w życiu nic nie skanowałem to TIFF prosto ze skanera wyszedł mi taki, że dokładnie ten sam kadr zrobiony Leica M9 + Summilux 35/1.4 + walka w LR...no sorry no nie ma startu ;-)

Tak więc zdecydowanie polecam średni.

Oczywiście, że tym 5000 klat nie naklepiesz na raz, ale jak ktoś robi 5000 klatek na raz to tym bardziej polecam w ramach uspokojenia się.

Dla mnie jedyny minus to to, że dodaje sobie kolejnej roboty, w tym wypadku nauka procesu skanowania, który łatwy nie jest. Natomiast mam wrażenie, że jak nauczę się go w pełni, to będę 50% moich prac wykonywał na średnim.
    Co w sumie troche mnie martwi, bo cieszyłem się tak strasznie na mobilność Leici, a tu widzę że głupio na wyjazdy nie brać średniego jednak

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Za to 6x6 jest Mam M645 i nie jestem zachwycony ... takie to malo magiczne pomimo niezlego obiektywu jakim jest 80mm/1.9C

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

6x4,5 jest małym średnim formatem. Osobiście miałem kiedyś Bronikę Etrsi i nie czułem przyjemności robieniem średnim formatem - był jakiś taki za mały Moim ulubionym to kwadrat 6x6 i fajny format 6x9
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    6x4,5 jest małym średnim formatem. Osobiście miałem kiedyś Bronikę Etrsi i nie czułem przyjemności robieniem średnim formatem - był jakiś taki za mały Moim ulubionym to kwadrat 6x6 i fajny format 6x9

średni format to średni format

jakość, plastyka, go , 6x4,5 ma takie same zalety jak i 6x9, jeśli nie chcesz robić wielkich skanów czy odbitek nie ma to żadnej różnicy.

jeśli ktoś lubi pionowe / poziome prostokątne kadry to 6x6 jest jedną wielką pomyłką, robi się mniej zdjęć a efekt ten sam bo zdjęcie do sztucznego kadrowania

Plus 6x4,5 taki że można zrobić więcej zdjęć i jest praktyczniejszy .

Moja odpowiedź brzmi jak najbardziej warto bo nie da Ci 5D z żadnym obiektywem tego co da średni format i jak najbardziej może to być 6x4,5.

taką masz głębie ze szkłem f 4,5 na slajdzie przeterminowanym o 10-ęć lat

http://imageshack.us/photo/my-images...jolekd700.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images...kapopr800.jpg/
    Ostatnio edytowane przez bandit ; 24-04-2012 o 01:44

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bandit Zobacz posta
    średni format to średni format

jakość, plastyka, go , 6x4,5 ma takie same zalety jak i 6x9, jeśli nie chcesz robić wielkich skanów czy odbitek nie ma to żadnej różnicy.

jeśli ktoś lubi pionowe / poziome prostokątne kadry to 6x6 jest jedną wielką pomyłką, robi się mniej zdjęć a efekt ten sam bo zdjęcie do sztucznego kadrowania

Plus 6x4,5 taki że można zrobić więcej zdjęć i jest praktyczniejszy .

Moja odpowiedź brzmi jak najbardziej warto bo nie da Ci 5D z żadnym obiektywem tego co da średni format i jak najbardziej może to być 6x4,5.

taką masz głębie ze szkłem f 4,5 na slajdzie przeterminowanym o 10-ęć lat

http://imageshack.us/photo/my-images...jolekd700.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images...kapopr800.jpg/
    To chyba nie do konca tak, w koncu GO zalezy od przekatnej materialu swiatloczulego. 6x4.5cm nie ma takiej samej przekatnej jak 6x6 lub 6x9cm ..

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów