Pokaż wyniki od 41 do 50 z 74

Wątek: Czy w tym przypadku sredni format ma sens ?

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lok Zobacz posta
    Powoli przymierzam sie do zakupu sredniego formatu. Chcialbym napewno format 6x4,5. Tylko pojawia mi sie pytanie.
    Posiadam cyfrowy 5D, analogowy 50E do tego obiektywy 14 2.8, 35 1.4, 50 1.4, 85 1.8, 135 2.0.
    Wiem ze na srednim formacie jest inna GO. Ale czy przy takich szklach na srednim formacie cos zyskam.
    Co zyskam fotografujac srednim formatem. Czy bedzie lepsza GO. Plastyka raczej napewno. Ale czy bedzie lepsza od 50E plus np 35 1.4.

Prosze o rade co moge zyskac na srednim formacie.

dzieki za pomoc.
    Cześć, to mój pierwszy post tutaj, bo Canonami się dopiero zaczynam interesować, natomiast w temacie średniego...

...zależy czego oczekujesz, lok. Mamyia Sekor 1.9/80 czy Contaxowy Planar 2/80 dla ci GO zbliżoną do szkła 50/1.2 dla małego obrazka. Chyba się nie pomylę twierdząc, że są to najjaśniejsze obiektywy dla średniego, z tym że bokeh Sekora kompletnie mi nie odpowiada, ale to już kwestia gustu i OT. Trzeba pamiętać, że na zakres głębi ma też wpływ odległość od płaszczyzny materiału światłoczułego do punktu ostrości - w związku z tym warto zwrócić uwagę na odległość od której obiektyw zaczyna ostrzyć.
    Odpowiednikiem obiektywu o ogniskowej 35mm na mikrofilmie w średnim będzie 55mm. Tu niestety o światłosile rzędu 2.0 nie ma co marzyć. Najczęściej spotykane są obiektywy 3.5/55, w sumie nawet żadnego 2.8 nie kojarzę.

A że najlepiej to wszystko widać na zdjęciach, to proszę:
    6x6, obiektyw 2.8/80@f2.8
    6x4.5, obiektyw 2/80@f2

Cytat Zamieszczone przez lok Zobacz posta
    No ok 6x4,5 ma wieksza matryce od 35mm. Ale czy jezeli nie robie duzych odbitek, to czy duza jest przewaga w jakosci od 35mm. Wlasnie zrobilem 2 filmy na 35mm i nie do konca jestem zadowolony z jakosci. Jutro wrzuce przykladowe dwa zdjecia.
    Wiem niby lepsza glebia ostrosci bedzie. Ale czy bedzie duza roznica miedzy 35mm z obiektywem 50 1.4 a 6x4,5 z obiektywem 80 2.8. Duzych odbitek nie robie.
    W związku z tym, co pisałem wyżej, przesiadka na średni format może przynieść głównie wzrost jakości związany ze wzrostem powierzchni materiału światłoczułego. Najprościej wyjaśnić można to w ten sposób: przyjmijmy, że robisz odbitkę formatu 13x18 z tego samego kadru dla negatywu w formacie 24x36 oraz 56x41. Na odbitce nr 2 (tej z 56x41) będziesz miał drobniejsze ziarno i więcej detalu, bo to samo ujęcie zostało zarejestrowane na większej powierzchni materiału światłoczułego.

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    Panowie, a powiedzcie mi w tej kasecie jest błona światłoczuła i ile takie coś kosztuje? gdzie się te błony kupuje i kto je wywołuje? samodzienie czy w zakładzie można? są w ogóle takie zakłady? pytam, bo ja w średnim formacie nie mam żadnej wiedzy.

i jaki byście średni format na początek polecali? bo widzę, że są duże rozbieżności cenowe od kilku tysięcy do kilkunastu... Proszę o wyrozumiałość, nie chcę zakłądać nowego wątku.
    W RB, RZ i innych średnich używa się błon zwojowych typu 120 lub 220 - te drugie są dwa razy dłuższe i prawie niedostępne. Kupuje się w internecie - sklepy i portale aukcyjne, w nielicznych sklepach stacjonarnych lub na warszawskiej giełdzie w Stodole.

Z wywoływaniem jest tak, że:
    - czarnobiałe srebrowe - raczej w domu, chociaż można zlecić; proces jest prosty i dosyć tani;
    - negatywy kolorowe i czarnobiałe C-41 - raczej w fotolabach, chociaż można sprawę załatwić wysyłkowo lub wołać w domu, co też nie jest trudne, tyle że chemia trochę droższa, a proces mniej tolerancyjny na błędy;
    - slajdy, czyli proces E6 - podobnie jak z C-41 można w labie lub samemu, z tym że tu stopień skomplikowania procesu i cena chemii są najwyższe, a tolerancja na błędy najmniejsza.

A na początek? Zależy ile kasy możesz przeznaczyć na zakup zabawek
    Ostatnio edytowane przez sorevell ; 09-05-2012 o 13:24

Uprawnienia umieszczania postów