Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Reczywiste ISO, a światłomierz w cyfrze

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stafford Zobacz posta
    No tak, już wiem dlaczego nie przepadam za fotkami powyżej ISO1600 - DR leci na łeb ...a może dlatego, że mam 5D
    Posługując się analogią z tego postu: http://www.canon-board.info/showpost...postcount=5789 - wyjątkowo jasno widać, że podnoszenie ISO to jak dolewanie wody do kufla przed podaniem - piwa w kuflu mniej, ale klientowi się wydaje, że niby pełen...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Posługując się analogią z tego postu: http://www.canon-board.info/showpost...postcount=5789 - wyjątkowo jasno widać, że podnoszenie ISO to jak dolewanie wody do kufla przed podaniem - piwa w kuflu mniej, ale klientowi się wydaje, że niby pełen...
    Ale z sokiem już jest nieźle - a sok to w sumie woda .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tornvald Zobacz posta
    Hehe...odpisalem w poprzednim temacie
    Oczywiscie,ze aparat musi wiedziec jakie ma iso i jak jest skalibrowany. Zresztą masz M9 i 5D gdzie iso sa inne i analoga jakiegos gdzie 400 to czterysta wiec mozesz szybko sprawdzic
    No OK. Załóżmy, że jakimś cudem aparat wie jakie ma rzeczywiste ISO czyli powiedzmy 250 zamiast ustawionego 400.

Oglądam sobie teraz ten filmik:

I tak sobie myślę, że o tym fakcie to już zewnętrzny światłomierz na 100% nie wie czyli ku prawdzie powinno się...korygować nastawy światłomierza? I jeżeli tak, to dlaczego tam ani słowa o tym?

Uzależniony

Domyślnie

Faktycznie jest rozbieżność pomiędzy różnymi matrycami ale to jest kwestia 0.1-0.3EV Na pewno przy ISO160 aparat używa ISO200 i obniża efekt o 1/3EV. Dlatego niektórzy używają ISO160 dla zmniejszenia poziomu szumów w cieniach.
    Następna ciekawa rzecz to używanie jasnych stałek. Sprawdziłem z moją 85f/1.2 i 50f/1.4.
    Zdjęcie przy dużej przysłonie jest jaśniejsze kiedy aparat wie jaki ma obiektyw założony i jaką przysłonę ustawioną. Oznacza to że aparat wprowadza korektę i rozjaśnia elektronicznie nasze zdjęcie. Przy 85/1.2 aparat rozjaśnia o 0.2EV.
    Firmy fotograficzne powinny używać T-stop ale dobry marketing to dobry marketing

Film który oglądasz jest zwykłą reklamą sekonica i nie powiedzą o problemach z kalibracją i że profesjonalna kalibracja jest możliwa z ich najdroższym modelem i z dodatkowym i drogim targetem ponieważ chcą zachęcić amatorów do kupowania światłomierza.

A wystarczy się nauczyć prawidłowo używać tego wbudowanego

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pamietam test 40D na dpreview jak bylo porownanie z D200 i canon mial chyba takie samo naswietlenie obrazu na 1250 jak nikon na 1600 (albo odwrotnie).
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 07-05-2012 o 00:15

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów