Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15

Thread: Reczywiste ISO, a światłomierz w cyfrze

Pełne uzależnienie allxages's Avatar

Default Reczywiste ISO, a światłomierz w cyfrze

Hej!

Poprzez poboczny temat (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=83083) zacząłem się zastanawiać jak to jest np. w Canonie.

Powiedzmy dla ISO 400 w rzeczywistości mamy np. 250. Wbudowany światłomierz o tym nie wie tak więc podaje czasy dla ISO400. Czyli de facto każdy pomiar będzie z góry błędny. A nawet nie tyle pomiar (bo pomiar będzie poprawny) co ustawienie aparatu względem pomiaru.

A może jakimś cudem (ale nie mogę w to uwierzyć) wbudowany światłomierz wie jakie jest aktualne rzeczywiste ISO?

Bywalec Tornvald's Avatar

Hehe...odpisalem w poprzednim temacie
    Oczywiscie,ze aparat musi wiedziec jakie ma iso i jak jest skalibrowany. Zresztą masz M9 i 5D gdzie iso sa inne i analoga jakiegos gdzie 400 to czterysta wiec mozesz szybko sprawdzic

A to nie cud tylko kalibracja Przeciez ISO to tylko wartość umowna...kiedys byl DIN...

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
    Last edited by Tornvald; 22-04-2012 at 12:15 AM.

Obertroll Kolekcjoner's Avatar

W ogóle to dla mnie jest ciekawe jak producenci ustalają te wartości ISO - przecież są na to jakieś normy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Quote Originally Posted by Kolekcjoner View Post
    W ogóle to dla mnie jest ciekawe jak producenci ustalają te wartości ISO - przecież są na to jakieś normy.
    http://dpanswers.com/content/tech_iso.php - tu to bardzo ładnie opisane jest.
    Photography – Digital still cameras – Determination of exposure index, ISO speed ratings, standard output sensitivity, and recommended exposure index; ISO 12232:2006.
    Parę rzeczy można sobie odczarować: np. jeden piksel w 1D Mk III mieści maksymalnie ok. 70 000 elektronów. Gdyby więc mieć w Mk III 16-to bitowe przetworniki A/D, to cała szopka z ustawianiem ISO byłaby niepotrzebna (nie wspominając o Auto ISO).
    Last edited by Bahrd; 22-04-2012 at 02:18 AM. Reason: ISO so si chozi...
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie jacek_73's Avatar

Czy te wartości (ISO) dla matrycy cyfrowej są potrzebne? Jak myślisz? Zupełnie tak samo jak ktoś ustalił wigilię Bożego Narodzenia na 24 grudnia - ciekawe dlaczego...
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Bywalec Tornvald's Avatar

No jak to po co? Zeby wiedziec,ze ISO 400 jest czulsze niz ISO 200
    Równie dobrze mogło być ISO 1,2,3,4 ale poprostu chcieli przenieść przyzwyczajenia fotografow z filmu i tyle.

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Bywalec

Quote Originally Posted by jacek_73 View Post
    Czy te wartości (ISO) dla matrycy cyfrowej są potrzebne? Jak myślisz? Zupełnie tak samo jak ktoś ustalił wigilię Bożego Narodzenia na 24 grudnia - ciekawe dlaczego...
    Choćby po to, żeby łatwiej odczytywać wskazania światłomierza.

Pełne uzależnienie jacek_73's Avatar

Quote Originally Posted by Tornvald View Post
    ...Równie dobrze mogło być ISO 1,2,3,4 ale poprostu chcieli przenieść przyzwyczajenia fotografow z filmu i tyle.

...
    Było...i nazywało się to DIN. Nad czułościami matryc niewiele się zastanawiałem, ale dochodzę do wniosku, że to jest umowna wartość stworzona po to, aby nie komplikować sobie życia
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Obertroll Kolekcjoner's Avatar

Quote Originally Posted by Bahrd View Post
    Parę rzeczy można sobie odczarować: np. jeden piksel w 1D Mk III mieści maksymalnie ok. 70 000 elektronów. Gdyby więc mieć w Mk III 16-to bitowe przetworniki A/D, to cała szopka z ustawianiem ISO byłaby niepotrzebna (nie wspominając o Auto ISO).
    http://www.clarkvision.com/articles/...ary/#full_well
    Ale ktoś gigantyczną robotę wykonał .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

http://www.clarkvision.com/articles/...ary/#full_well
    Ale ktoś gigantyczną robotę wykonał .
    No tak, już wiem dlaczego nie przepadam za fotkami powyżej ISO1600 - DR leci na łeb ...a może dlatego, że mam 5D

Page 1 of 2 12 LastLast