Tu piszesz o TC Canona 2x ? Podejrzewam ze tak.Zamieszczone przez Krzyg
Czytalem za to juz ze z TC Kenko Pro 2x AF dziala nawet jak przyslona (w pelni otwarta z ew. modyfikatorami z TC) wychodzi poza 5.6 bedace nominalnym limitem w 20D . A skoro AF dziala to i optwierdzenie pewnie by zadzialalo z tym TC.
A tu pewnie piszesz o TC innym niz Canonowski 1.4x , bo akurat mam 100-400 i ten TC i ani AF ani potwierdzanie ostrosci nie dzialaja.Ten patent działa, ale przy szkle 100-400 TYLKO z konwerterem 1,4.
A tu piszesz o dowolnym TC 2x ale puszce klasy EOS-1 , z AF dzialajacym do f8.Gdyby ktoś chciał podpiąć TCx2 do obiektywu ze światłem 4 (np.70-200/4) - AF zadziała, bo puszka widzi wtedy szkło o jasności 8.
Podsumowujac:Podsumowując: można "oszukać" aparat, ale tylko o jedną działkę.
- body klasy nie 1 (nawet 5D, 20D, 10D, 350D itd) + TC Canona (dzialaja tylko z niektorymi Lkami) = AF i potwierdzanie ostrosci dziala tylko gdy max otwarta przyslona nie przekroczy 5.6 (TC 1.4 sciemnia o 1 przyslone, 2x o 2)
- body klasy 1 + jak wyzej = do f8 , ale muflon potwierdza ze 100-400 na 400mm f5.6 + TC Canon 1.4x = slimak
- body klasy nie 1 + TC Kenko Pro 2x - podobno (pogrubiam bo nie sprawdzalem) dziala AF (ale mozolnie, niepewnie itp) i potwierdzanie nawet przy szkle 5.6 (100-400) czyli sumarycznie na f11 , czyli ten TC jakos oszukuje body ze ma nadal f5.6 przez co AF sie meczy i probuje jednak lapac mimo ze ciemno mu (w nocy tez jakosc probuje lapac)... ciekawe czy wzorek z lampy by siegnal i pomogl
- body klasy 1 + jak wyzej - AF nieco lepiej mimo ze f11
- pozostale kombinacje - nie wiem dokladnie (czyli TC np Sigmy, czy Kenko inny niz Pro 2x)