w kombinacji 20D + 100-400 + TC2x jest potwierdzenie ostrości.. AF nie działa
w kombinacji 20D + 100-400 + TC2x jest potwierdzenie ostrości.. AF nie działa
pozdrawiam
Metus
Metus
Bardzo ładne zdjęcia!
Prosiłbym byś napisał jak działa AF z tymi TC.O ile działa to czy jest dużo wolniejszy,czy zdarza mu się czesto "szukać" itp?
Zastanawiam się nad TC do 400/5.6.Co by było najodpowiedniejsze - w temacie TC jest ciemny jak tabaka
A wracajac do tematu wątku to ja zamiast następcy 100-400 wolałbym, by canon wypuścił coś o zakresie 200-400.Byłoby to ładnym uzupełnieniem do 70-200.
Pozdrawiam serdecznie
Może na początek...
a i owszem sliczne zdjęcia ale szkoda, że nie moje.. Zdjęcia robił Krzyg
napisz mu PM na 100% odpisze![]()
pozdrawiam
Metus
Dzieki
Nie omieszkam spytać.
Jak rozumiem chodzi o te Kenko? Bo aż z ciekawości spróbowałem z Canonowym 1.4x i potwierdzenia nie było. BTW, w sumie z niezależnym extenderem teoretycznie nie ma przeszkód, żeby AF zadziałał w dobrym świetle choćby i przy f/11 - próbowałeś?Zamieszczone przez Metus
jak wytrzymasz do lipca to przetestujesz kenko x2 tele pro :-)Zamieszczone przez muflon
u mnie canonowski TC1.4 ze 100-400 też bez AF (na 350 i d20) - jakby działal z Kenko x2 to bardzo chętnie bym taki nabył bo wole tele od szerokiego
Krzyg twierdzi, że jest potwierdzenie ostrości przez AF. Dziś sprawdzę to osobiście bo pożyczyłem od Krzysztofa oba TC a dziś przychodzi do mnie paczuszka z Sigmą 100-300/4 oraz Canonem 100-400. Oba sprawdzę z TC.. zarówno 1,4 jak i 2x.. Napewno napiszę..
pozdrawiam
Metus
Czuję się "wywołany do tablicy"...
O działaniu 100-400 i telekonwerterów Kenko pisałem już w wątku: [http://canon-board.info/showthread.php?t=6051&page=3]. Przy szybkim czytaniu można było odnieść mylne wrażenie, że w zestawie Canon 100-400+TCx2 uzyskujemy potwierdzenie ostrości. Niestety nie ma tak dobrze. Jest ZA CIEMNO.
Przy takim zestawie puszka widzi to szkło jako obiektyw ze światłem 11. W takiej ciemności AF w 20D nie ma nic ciekawego do powiedzenia na temat ostrości i niczego NIE POTWIERDZA. Ten patent działa, ale przy szkle 100-400 TYLKO z konwerterem 1,4.
Gdyby ktoś chciał podpiąć TCx2 do obiektywu ze światłem 4 (np.70-200/4) - AF zadziała, bo puszka widzi wtedy szkło o jasności 8.
Podsumowując: można "oszukać" aparat, ale tylko o jedną działkę. Konstruktorzy przewidzieli działanie AF do światła max 5,6 - w tym zakresie działa pewnie. Przy świetle 8 radzi sobie "jako tako", a powyżej (np.f/11 -> 100-400+TCx2) jest już kiszka...
Canon 40D, kilka szkieł
Tu piszesz o TC Canona 2x ? Podejrzewam ze tak.Zamieszczone przez Krzyg
Czytalem za to juz ze z TC Kenko Pro 2x AF dziala nawet jak przyslona (w pelni otwarta z ew. modyfikatorami z TC) wychodzi poza 5.6 bedace nominalnym limitem w 20D . A skoro AF dziala to i optwierdzenie pewnie by zadzialalo z tym TC.
A tu pewnie piszesz o TC innym niz Canonowski 1.4x , bo akurat mam 100-400 i ten TC i ani AF ani potwierdzanie ostrosci nie dzialaja.Ten patent działa, ale przy szkle 100-400 TYLKO z konwerterem 1,4.
A tu piszesz o dowolnym TC 2x ale puszce klasy EOS-1 , z AF dzialajacym do f8.Gdyby ktoś chciał podpiąć TCx2 do obiektywu ze światłem 4 (np.70-200/4) - AF zadziała, bo puszka widzi wtedy szkło o jasności 8.
Podsumowujac:Podsumowując: można "oszukać" aparat, ale tylko o jedną działkę.
- body klasy nie 1 (nawet 5D, 20D, 10D, 350D itd) + TC Canona (dzialaja tylko z niektorymi Lkami) = AF i potwierdzanie ostrosci dziala tylko gdy max otwarta przyslona nie przekroczy 5.6 (TC 1.4 sciemnia o 1 przyslone, 2x o 2)
- body klasy 1 + jak wyzej = do f8 , ale muflon potwierdza ze 100-400 na 400mm f5.6 + TC Canon 1.4x = slimak
- body klasy nie 1 + TC Kenko Pro 2x - podobno (pogrubiam bo nie sprawdzalem) dziala AF (ale mozolnie, niepewnie itp) i potwierdzanie nawet przy szkle 5.6 (100-400) czyli sumarycznie na f11 , czyli ten TC jakos oszukuje body ze ma nadal f5.6 przez co AF sie meczy i probuje jednak lapac mimo ze ciemno mu (w nocy tez jakosc probuje lapac)... ciekawe czy wzorek z lampy by siegnal i pomogl
- body klasy 1 + jak wyzej - AF nieco lepiej mimo ze f11
- pozostale kombinacje - nie wiem dokladnie (czyli TC np Sigmy, czy Kenko inny niz Pro 2x)