Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: kiedy następca Canon 100-400/4,5-5,6 L IS

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Metus
    Hey
    Po trudnych decyzjach wstępnie zamówiłem ten obiektyw. Zastanawia mnie jednak kiedy Canon wypuści jego następcę.. bo ten będzie tańszy a za tą cenę (chyba) będzie można kupić nowszy model... czy ktoś może też wie... co będzie nowościa? tj co się zmieni wzgl starego modelu...

no i trzecia rzecz... czy ktoś z Was śledził ceny tego szkła? chodzi mi o to, że towary często skaczą cenowo... raz górka raz dołek... a może szkło stale tanieje? może warto poczekać np miesiąc i kupić sporo taniej? ew. ile taniej... jestem bardzo niecierpliwym stworzeniem i jeśli coś sobie umanię.... to nie ma zmiłuj się.. musi być a najlepiej na już..
    Widzę Metus że mamy podobne preferencje - ja już wylizałem rany po 24-105 i 100-400. Teraz baardzo mocno się zastanawiam nad tym czego ja nie mam a Ty masz - nad 5D :razz: Ale nie wiem czy tyo jeszcze najlepszy moment na zakup - ponoć ma się ukazać za chwilę 50D (następca 20D) ...
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

chyba 30D
    5D powiadasz.... pamiętaj, że Twoje 100-400 mooocno się skróci... nawet nie wiesz jak bardzo to odczujesz
    pozdrawiam
    Metus

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

nie wspominając już o Twojej 105 macro... wiesz... współczuje tym co kupili pełną klatkę a mają swoją ulubioną 50/2,8 macro... hehehe żeby mieć skalę odwzorowania 1:1 trzeba walnąć np muchę przednią soczewką i krzyknąć "no mała a teraz przytul sie do soczewki bo macro 1:1 robie" hrhrhrhr hehehe
    pozdrawiam
    Metus

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

nie wspominając już o Twojej 105 macro... wiesz... współczuje tym co kupili pełną klatkę a mają swoją ulubioną 50/2,8 macro... hehehe żeby mieć skalę odwzorowania 1:1 trzeba walnąć np muchę przednią soczewką i krzyknąć "no mała a teraz przytul sie do soczewki bo macro 1:1 robie" hrhrhrhr hehehe
    To chyba mylisz z jakims innym szkłem - Sigma 105 Macro ma minimalną odległośc ostrzenia 31 cm. Jest to naprawdę sporo i nie musisz wcale wkładać owada do obiektywu :smile: żeby zrobić mu zdjęcie. Jak dołożysz parę pierścionków to jest jeszcze lepiej

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

chyba 30D
    5D powiadasz.... pamiętaj, że Twoje 100-400 mooocno się skróci... nawet nie wiesz jak bardzo to odczujesz
    Skróci ale od czego są ... TC?

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

chyba 30D
    Moze troszke poszlo dalej tematu, ale tez mnie bardzo to ciekawi, czy kiedys zrezygnuja z cropa i wszystkie beda FF
    Sa przeciez tacy, dla ktorych crop jest baaaardzo wygodnym rozwiazaniem. Mnie w cropie podoba sie, iz moj 17-40L jest wspanialym zakresem. Na analogu, to juz robi sie hyper szeroko (jak dla mnie) a ja tego nie potrzebuje. Za to 70-200L na pewno lepiej sciaga z cropem

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Costus pisałem o 50 macro a nie o 105 o 105 wspomniałem tylko conieco..
    a TC psuje jakość i nie zapominaj o tym :/ zreszta do 100-400 tez bede kupowal TC ale.. to juz nie to samo..
    Pikczer.. ale zamiast 17-40 mam 24-105 ;] na szerokim koncu mam cos ok 15mm porównując do cropa a na długim.. wystarczy... światło te same a i IS jest
    pozdrawiam
    Metus

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Costus
    Skróci ale od czego są ... TC?
    Nie żebym się czepiał ;-) ale EF 100-400/4,5-5,6 L IS + TC to akurat nie jest dobry pomysł.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

dlaczego? a widziałeś jak wyglądają zdjęcia z canona 100-400/4,5-5,6 L IS z TC kenko 1,4x PRO lub 2x PRO??
    proponuję obejrzeć np z TC 2x

albo

a z 1,4X sami poszukajcie
    http://www.onephoto.net/portfolio.php3?id_autora=14046

a tu 100-400 z pierścieniami pośrednimi
    pozdrawiam
    Metus

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

dlaczego? a widziałeś jak wyglądają zdjęcia z canona 100-400/4,5-5,6 L IS z TC kenko 1,4x PRO lub 2x PRO??
    Miałem na myśli autofokus.
    Z Kenko pewnie dalej działał, ale jakbyś do tego obiektywu dołączył Canonowski TCx2 to byś się od razu pożegnał AF.
    W przypadku Canon TCx1,4 + 100-400L + EOS 1/N/V/D/Ds/3 autofokus by jeszcze podziałał, ale z innymi korpusami już niestety nie.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów