Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Zmiana z N., do dwóch koła.

Domyślnie

d80 to zupełnie przytomny korpus.
    myślę, że nieostre zdjęcia to sprawa niewłaściwego doboru ekspozycji. polecałbym sprawdzenie w sklepie i innym szkłem i... literaturę. od tego warto zacząć. Możesz też załączyć foto (z exifem) i wtedy będziemy mądrzejsi "co w trawie piszczy".
    mam aparat, zamknę świat w pudełeczku...
    www.barwnie.com

Domyślnie

http://img708.imageshack.us/img708/8729/dsc1908i.jpg

Przykładowe.. Może to ze mną coś jest nie tak, coś robię ( za pewne ) nieumiejętnie?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zarazek Zobacz posta
    ...
    Przykładowe.. Może to ze mną coś jest nie tak, coś robię ( za pewne ) nieumiejętnie?
    Za dużo pijesz a później łapy za mocno latają - wybacz ale dajesz ruszone fotto
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witaj
    Zdjęcie , które przedstawiłeś wydaje się poruszone, a nie nieostre.
    Użyłeś ogniskowej 70mm i 1/45sek. To trochę za długo dla niedoświadczonego fotografa.
    Sprzęt nie jest tu problemem, D80 to fajny aparat i pewnie masz nikkora 18-70/3.5-4.5.
    Pozdrawiam
    Mirek

Domyślnie

Dobra, fakt.. Bądź co bądź, jednak się myliłem, co do tego. Postanowiłem napisać na forum, ze względu na opinię kumpla, poznać zdanie ludzi. Czyli lepiej zostać przy n d80, i zainwestować w jakieś szkło?

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

a zrobiłeś jakieś inne zdjęcie swoim aparatem? bo na podstawie tego nie można nic powiedzieć - poruszone

pokaż jakąś scenę statyczną z ostrością w całym kadrze...
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czyli lepiej zostać przy n d80, i zainwestować w jakieś szkło?
    Zdecydowanie tak. Tym bardziej, że w systemie masz bardzo przyjemnego i taniego jak barszcz Nikkora 35/1.8. Zostanie jeszcze troszkę kasy na książkę o podstawach fotografii ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Ponieważ kumpel niedawno zakupił Canona, 1000D bodajże i zdjęcia są o niebo ostrzejsze.. Nie mam pewności, ale podejrzewam, że to przez korpus - mogę się mylić, aczkolwiek aparat trochę już tych klapnięć ma..
    Stawiam, że kolega to prawdziwy fanatyk. Skoro stwierdził, że powyższe zdjęcie jest nieostre. Chyba dołącze się do petycji, że nie każdemu należy się lustro Wziąć jakąś książkę i jazda czytać i eksperymentować!

większość moich znajomych działa na Canonach. ...ale może to świadczy samo za siebie?
    Dobra reklama i nic więcej. Promocje, dobrze dobrana kadra pracownicza i tego typu wypociny w necie. Tak z ciekawości zapytam, czy ci znajomi mają jakieś ciekawsze szkła? To byłby świetny argument żeby przejśc ze względu na dostęp do lepszych szkieł. Sprawa będzie wyglądać nieco inaczej, kiedy się okaże, że ów znajomi (każdy jeden) korzystają z kitów

Dobra, fakt.. Bądź co bądź, jednak się myliłem, co do tego. Postanowiłem napisać na forum, ze względu na opinię kumpla, poznać zdanie ludzi. Czyli lepiej zostać przy n d80, i zainwestować w jakieś szkło?
    Opinia kumpla tłumaczy o tym, że kumpel też się nie zna. Na moje powinieneś zainwestować w zestaw 35/1.8+85/1.8 może w używkach coś odnajdziesz. Potem dołóz do książki i czytaj, szukaj natchnienia. Nawet zakup najmocniejszego korpusu nie poprawi sytuacji związanej ze zdjęciami jeśli nie będzie potrafił z tego aparatu skorzystać!
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Bywalec Awatar tojacc
    Miasto
    Festung Breslau

Domyślnie

Zamiast szkieł i body ja ci polecę przeczytać "Nowy podręcznik fotografii" John Hedgecoe potem już będziesz wiedział co i jak...
    6D + C16-35L IS + 35L +50Art + 135L

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zamiast szkieł i body ja ci polecę przeczytać "Nowy podręcznik fotografii" John Hedgecoe potem już będziesz wiedział co i jak...
    2 strony tekstu i pierwszy rozsądny głos w dyskusji? Opuszczacie poziom Panowie. Jak można dojść do sensownych wniosków tak szybko? Jeszcze ze 3 strony o tym, że on koniecznie musi poprosić ojca o drugie 4k i dopiero wtedy zmienić system. A jak nie system to chociaż obiektyw kupić. A jak nie obiektyw to chociaż dekielek, albo pasek na rękę.

Niech kupi książkę (może nawet kilka książek, polecam Petersona i Freemana [okiem fotografa]), poczyta, porobi zdjęcia i może zacznie wiedzieć czego chce. Żaden obiektyw go do fotografowania nie zmobilizuje. A żaden aparat nie pomoże na poruszenie zdjęcia (VR działa jak się umie z niego skorzystać). Ostatnio gadałem z dziewczyną, która narzeka, ze w wawie nie ma co focić. A ja jak już wyjdę to zawsze wracam ze zdjęciami. Zarazek cierpi na tę samą przypadłość.

(_!_) w troki i robić zdjęcia. A aparat dobrze, że starszy i tańszy. Jakby Ci go w razie zabrali, to będzie mniejszy płacz. Bo niestety 16 lat to się jeszcze człowieka czepiają czasami.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów