Cytat Zamieszczone przez Zarazek Zobacz posta
przeznaczyć na mnie 2000 PLN
Aktualnie mam Nikona D80 ( Nie gryźć.. : D ) i zastanawiam się. Zakupić nowe szkło, do owego body ( aktualnie nie będę się nad tym rozczulać, jakby ktoś chciał, to rozwinę sprawę ), czy może jednak zmienić aparat na jakiegoś Canona?
Postawmy sprawę jasno: Zmieniasz system, bo...?

Masz bardzo dobry aparat. Miałem takiego nikona, ale zmieniłem tylko z powodu potrzeby LV i fascynacji l-kami, lepszego ff w systemie, lepszej ergonomii itd...
Ja powodów miałem multum. Ty natomiast chcesz zmienić, bo na allegro 40D jest tańsze?

Cytat Zamieszczone przez Zarazek Zobacz posta
Jakieś rady, zachęty, czym się różni dobra stałka od zooma?
<facepalm> Wydaje mi się, że wyszukiwarka na forum nikona, canona czy każego innego systemu pomoże. Takie rzeczy powinieneś wiedzieć.

Co do samego stylu fotografii, nie potrafię tego za bardzo określić.. W krajobraz jeszcze się nie bawiłem, bo nie ma gdzie.. Macro, to samo, akurat pokaźną 'łąkę' i działki mi przerabiają na blok, a na dodatek pora roku była nieodpowiednia..
<facepalm> Lenistwo? To najgorsza rzecz. Żadna zmiana systemu tego nie rozwiąże. Nawet wyjście przed dom i zrobienie timelapsu budowy powinno pomóc.

Wydaje mi się, że szukasz dziury tam, gdzie nie trzeba. Powinieneś robić zdjęcia. Za te 2000 dokup szkło w systemie nikona. Nawet zestaw szkieł. Chociażby 35/1.8 + 85/1.8 => używki. Na pewno będziesz bardziej zadowolony.

Pomijam fakt, że przesiadki z systemu na system są drogie. Ludzie, którzy się na nie decydują mają konkretne wymogi dotyczące systemu. Nie żadne, mam 2k i muszę kupić coś dobrego. Idź robić zdjęcia, a nie ślęczysz na forach.