Wybaczcie jeśli było poruszane.... Czy w modelu AE-1 jest możliwość dobrania się do wewnętrznej strony wizjera? Chodzi o to, iż od wewnętrznej strony jest pajęczynka pleśni, której chciałbym się pozbyć o ile to możliwe![]()
Wybaczcie jeśli było poruszane.... Czy w modelu AE-1 jest możliwość dobrania się do wewnętrznej strony wizjera? Chodzi o to, iż od wewnętrznej strony jest pajęczynka pleśni, której chciałbym się pozbyć o ile to możliwe![]()
Już się trochę tego nazbierało
oczywiście że jest. trzeba zdjąć górną obudowę.
A jakaś podpowiedź odnośnie tego co i w jakiej kolejności odkręcić? W necie znalazłem "skan" książki serwisowej, tylko nie do końca wszystko widać
Jeśli po znalezieniu serwisówki nadal nie wiesz jak się za to zabrać, to lepiej oddaj aparat do jakiegoś zakładu i zapłać parę złotych, szkoda niszczyć sprzęt![]()
Fakt, trochę szkoda. Sprawa wyglądałaby inaczej gdybym miał pod ręką szczypce rozginające pierścień zabezpieczający. Taki zakład obawiam się iż najbliżej jest kilkadziesiąt kilometrów ode mnieZnaczy dalej niż bliżej
![]()
Słuchaj ja rozbierałem AE-1 i jest on najbardziej upierdliwy z AE_1P czy A-1. Koła prawe i lewe są ze sobą zsynchronizowane za pomocą linki - prowadnic, która przebiega nad wizjerem. Słuchaj jak nie robiłeś takich rzeczy to bym odpuścił. Kółko tez naciągasz na sprężynce ileś obrotów zanim zaciśniesz. Ja kiedyś kupiłem AE-1 jakiegoś rozwalonego jako dawcę organów i dobrze że na nim przećwiczyłem zanim zabrałem się za tego dobrego. Z niego przełożyłem linkę i coś tam jeszcze robiłem.
W takim razie odpuszczę sobie ten "manewr"
Tak przy okazji... do matówki ciężko się dobrać? trafiłem na informację iż matówki w AE-1 nie były wymienne
Ostatnio edytowane przez zgniewany ; 24-04-2012 o 12:08
no nie były. żeby się do niej dobrać, znaczy do matówki, trzeba zdjąć pokrywę i wymontować pryzmat, co nie należy do najłatwiejszych czynności, jak napomknął kol. szwayko.