Pokaż wyniki od 1 do 10 z 80

Wątek: Jak to jest z naświetlaniem na cienie?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

W mojej starej książce stało, że negatyw, z którego chcemy wykonywać powiększenia winien być na tyle przejrzysty aby swobodnie przez niego można było czytać druk. Jest też coś takiego jak kontrast oświetlenia.

Kiedyś bez światłomierza potrafiłem naświetlić film w punkt na ISO 50. teraz też czasem odwracam monitor do korpusu aby mi nie świecił po ślipiach i mam wszystko OK. Przy problemach z naświetlaniem sprawdziłbym migawkę. W starych aparatach może się okazać, że nie trzyma zadanego czasu przy jego powtarzalności.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Z tym naswietlaniem w punkt to hmm klopotliwa sprawa. Kiedys robilem testy roznych swoich obiektywow i czesto roznice sa naprawde spore w czasach (te same parametry itd, ale to nic odkrywczego)

Obecnie jako miernik mam 20D i 50/2 i trafia mi ok. Moze akurat tak dopasowalo wszystko, ale problemow brak. Co ciekawe wlasnie w taki sposob robiac analogiem srednim mam zawsze ok, ale juz robiac z automatu EOS 50 maly obrazek mam loterie (tylko wtedy jakos glupio mi uzywac 20D aby mierzyl mi do Elana, psix to taka zabawka fajna, mozna sie bawic )

W cyfraku sobie testwe kadry robie, jak pasuje przeskakuje z informacjami na PSIX'a.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 25-04-2012 o 16:06

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Ano dokładnie. Dzisiaj robiłem rano testy z Sekonic L-348.

Zdjęcia robiłem na 3 zestawach:
    5D2 + 35L
    M9 + 35/1.4
    7II + 65/4 + Portra 400

z analoga bede miał zdjęcia jutromy, ale porownanie canona i leici juz jest ciekawe. Canon - ze wskazania swiatlomierza - idealnie naswietlone. Leica - lekko niedoswietlone ~1/2EV za mało.

Patrząc na DXOMARK to możnaby spodziewać się na odwrót, bo ISO z Leici jest blizej prawdy niż z Canona.

Uzależniony

Domyślnie

Niestety światłomierz wypada skalibrować pod konkretny zestaw.
    Lub nauczyć się i wprowadzać korekty.
    Może zainteresować Cię ten raport:
    http://www.dxomark.com/index.php/Pub...s/F-stop-blues

Uprawnienia umieszczania postów