Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
Zaciekawiles mnie tym problemem, bo ja widze, ze jest ok naswietlone wszystko. Nie wiem czy robie to poprawnie, ale wole zawsze nieco przeswietlic zdjecie, niz niedoswietlic. Mowa o C41 wywolanym przez maszyne z automaty. Po zeskanowaniu jako raw tiff z cienia wyciagnie sie takze nieco, ale zdecydowanie wiecej wyciaga sie z przepalen (albo raczej od groma wiecej).
Ja ciągle uważam, że problem był u mnie na zasadzie niepokrycia teorii z praktyką. Teraz czym więcej czytam i rozmawiam z ludźmi, to okazuje się że wcale negatywów nie naświetla się aż tak na cienie jak to każda książka mówi. Ba, dowiaduje się, że wręcz ludzie prześwietlają o 1-2EV ! Mi to bez różnicy, mogę prześwietlać. Po prostu brak praktyki u mnie analogowej w pełni świadomej. Stąd też i ten temat zresztą.

Przykladowo:
http://siudym.webd.pl/temp/reala100.jpg
Fotka zrobiona juz jako ostatnia z ciekawosci pod slonce, aparat lubitel, film reala 100. Na oko woda byla przejarana, zaciekawilo mnie jak poradzi sobie film i potem skan.
Zdjecie z lewej tak na szybko juz dostosowane po skanowaniu, bo natywnie bylo bardziej przepalone.
Chbya nie za bardzo rozumiem. Co przedstawiają te 2 zdjęcia? W sensie to po prawej przede wszystkim. Co ono mówi?

Ale sam jestem ciekawy jaki odpowiednik ISO w cyfrowym eosie ma portra 400 i 160. Jak pisalem zawsze kopiuje ustawienia i jest ok, no ale..
Tego chyba się nie dowiesz. Każdy model będzie miał trochę inaczej chyba, a różnice (pomijalne na szczęście) będą też między konkretnymi egzemplarzami.