Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 80

Wątek: Jak to jest z naświetlaniem na cienie?

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Poskanowałem kilka klatek. Są lekko niedoświetlone. Nie jest to problem, wystarczyło dac w SF brightness w NegiColor na 1.0. Czekam, az mi SF podeśle SF Ai8, bo mam 6 ze skanerem. Wtedy zacznę te filmy na poważnie skanować.

No i po części to liczyłem, że wyjdzie beznadzieja albo nic "wow" i sprzedam średni i będę mógł skupić się na jednym aparacie. Nic bardziej mylnego

Pełne uzależnienie

Domyślnie

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=83129

Rozbiles temat, ale napisze tu.
    Ja wczesniej sredni format mierzylem swiatlomierzem minolty (nie robilem punktowo celownikiem, wszystko jako padajace swiatlo) i bylo ok. Ustawienia typowe jak film 100 to w minolcie 100 itd. Potem juz nie latalem z minolta, ale zatrudnilem do tego swoje 20D i nim robilem testowe zdjecia tego co dokladnie bedzie robione psixem. Ustawienia kopiowane potem do psixa. Tez ok.

Zaciekawiles mnie tym problemem, bo ja widze, ze jest ok naswietlone wszystko. Nie wiem czy robie to poprawnie, ale wole zawsze nieco przeswietlic zdjecie, niz niedoswietlic. Mowa o C41 wywolanym przez maszyne z automaty. Po zeskanowaniu jako raw tiff z cienia wyciagnie sie takze nieco, ale zdecydowanie wiecej wyciaga sie z przepalen (albo raczej od groma wiecej).

Przykladowo:
    http://siudym.webd.pl/temp/reala100.jpg
    Fotka zrobiona juz jako ostatnia z ciekawosci pod slonce, aparat lubitel, film reala 100. Na oko woda byla przejarana, zaciekawilo mnie jak poradzi sobie film i potem skan.
    Zdjecie z lewej tak na szybko juz dostosowane po skanowaniu, bo natywnie bylo bardziej przepalone.

Ale sam jestem ciekawy jaki odpowiednik ISO w cyfrowym eosie ma portra 400 i 160. Jak pisalem zawsze kopiuje ustawienia i jest ok, no ale..
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 22-04-2012 o 18:25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Zaciekawiles mnie tym problemem, bo ja widze, ze jest ok naswietlone wszystko. Nie wiem czy robie to poprawnie, ale wole zawsze nieco przeswietlic zdjecie, niz niedoswietlic. Mowa o C41 wywolanym przez maszyne z automaty. Po zeskanowaniu jako raw tiff z cienia wyciagnie sie takze nieco, ale zdecydowanie wiecej wyciaga sie z przepalen (albo raczej od groma wiecej).
    Ja ciągle uważam, że problem był u mnie na zasadzie niepokrycia teorii z praktyką. Teraz czym więcej czytam i rozmawiam z ludźmi, to okazuje się że wcale negatywów nie naświetla się aż tak na cienie jak to każda książka mówi. Ba, dowiaduje się, że wręcz ludzie prześwietlają o 1-2EV ! Mi to bez różnicy, mogę prześwietlać. Po prostu brak praktyki u mnie analogowej w pełni świadomej. Stąd też i ten temat zresztą.

Przykladowo:
    http://siudym.webd.pl/temp/reala100.jpg
    Fotka zrobiona juz jako ostatnia z ciekawosci pod slonce, aparat lubitel, film reala 100. Na oko woda byla przejarana, zaciekawilo mnie jak poradzi sobie film i potem skan.
    Zdjecie z lewej tak na szybko juz dostosowane po skanowaniu, bo natywnie bylo bardziej przepalone.
    Chbya nie za bardzo rozumiem. Co przedstawiają te 2 zdjęcia? W sensie to po prawej przede wszystkim. Co ono mówi?

Ale sam jestem ciekawy jaki odpowiednik ISO w cyfrowym eosie ma portra 400 i 160. Jak pisalem zawsze kopiuje ustawienia i jest ok, no ale..
    Tego chyba się nie dowiesz. Każdy model będzie miał trochę inaczej chyba, a różnice (pomijalne na szczęście) będą też między konkretnymi egzemplarzami.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Chbya nie za bardzo rozumiem. Co przedstawiają te 2 zdjęcia? W sensie to po prawej przede wszystkim. Co ono mówi?
    No jak co? Sam opodwiedziales sobie:
    Ba, dowiaduje się, że wręcz ludzie prześwietlają o 1-2EV ! Mi to bez różnicy, mogę prześwietlać. Po prostu brak praktyki u mnie analogowej w pełni świadomej.
    Wlasnie, ze lepiej przeswietlic, niz niedoswietlic. Nawet pomijajac ratowanie przeswietlonych filmow w wolaniu recznym, to juz zeskanowany raw tiff przeswietlonego zjecia mozna bardzo duzo wyciagnac z swiatel.

Te po prawej to te samo zdjecie, ale pokazuje jak solidnie mozna juz z samego skana odratowac w mocnych swiatlach. Moze zle opisalem.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 22-04-2012 o 18:37

Domyślnie

No jak co? Sam opodwiedziales sobie:
    W sensie, to po prawej to efekt finalny, a to po lewej to customowany wynik skanu, tak?

Wlasnie, ze lepiej przeswietlic, niz niedoswietlic. Nawet pomijajac ratowanie przeswietlonych filmow w wolaniu recznym, to juz zeskanowany raw tiff przeswietlonego zjecia mozna bardzo duzo wyciagnac z swiatel.
    Spalić wszystkie książki!!!!!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja sie nie znam, ale w przeciwienstwie do cyfry, w analogu wole przeswietlic.

A co do zdjecia moze inaczej - pokazuje ile samo skanowanie ma informacji w swiatlach (to akurat nie jest jakis super przyklad). Golym okiem (przed zrobieniem zdjecia) na wodzie byla przejarana plama, to zdjecie cyfra by wlasnie tak wygladalo. Zdjecie z prawej to TIFF na chyba -4ev. Widac ile sam skan ma informacji w swiatlach.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 22-04-2012 o 18:50

Domyślnie

O Jezusku! Ślicznie! Dziękuje

Teraz tylko zacząć testy tych wszystkich strasznych technik skanowania i jestem w niebie. Mam nadzieję, że jak już raz dojdę do wprawy to nie trzeba będzie eksperymentować co rolkę/scenę i od nowa rzeźbić...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zreszta widac to w tabelkach:
    http://cacreeks.com/films.htm

Tu raczej informacje o zakresach na poziomie wywolywania, ja ze wzgledu na automatyczne wywolywanie C41, bardziej skupiam sie ile wyciagnie sie na poziomie skanowania. Ale to takze zdecydowanie swiatla.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 22-04-2012 o 18:57

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

...
    Spalić wszystkie książki!!!!!
    Teraz zgłupiałem zawsze mi się wydawało, że jak robisz pomiar na cienie to naświetlasz bardziej
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ale tak jest przeciez.
    Tu nie mam pojecia dlaczego mial niedoswietlone

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów