Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Warto przejść z 50d na 7d

Coś już napisał
    Miasto
    Lodzkie

Domyślnie Warto przejść z 50d na 7d

Witam tematów było wiele. Ale chciałbym znać subiektywne zdanie użytkowników. Posiadam w tej chwili 50d proszę napisać z własnej wiedzy czy informacji, czy w praktyce zyskam na czymś zmieniając go na korpus 7d. Od razu napiszę, nie chodzi mi o recording video. Zazwyczaj robię zdjęcia bez pośpiechu, prawie nigdy sportu czy koncertów.

I drugie pytanie poza konkursem,czy używanie aparatu do wideo wpływa znacząco na zużycie matrycy. Pytam bo mam propozycję kupienia 5d II 50 tys. klapnięć ale zrobił setki godzin wideo.

Z góry dziękuję za informacje.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ad. 1 czyli 50d -> 7d: nie warto.

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    ad. 1 czyli 50d -> 7d: nie warto.
    A to zależy z jakich powodów. Jeśli ktoś traktuje kolejną puszkę jako potencjalną odskocznię za jakiś czas do czegoś "oczko wyżej", to warto. Jeśli nie ma kasy na skok 50D->5DMKII, to warto chociaż zrobić upgrade do 7D. Ten jeszcze będzie długo odsprzedawalny - mało tego, dalej jest produkowany przez co dłużej będzie oficjalnie serwisowany. Z 50D takiej perspektywy nie ma, IMHO będzie coraz mniej chodliwy z powodu pojawiających się nowości, nie tylko spod znaku C.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Domyślnie

Jako posiadacz 7D - jeśli nie potrzebujesz filmów i robisz zdjęcia niespiesznie (nie potrzeba Ci szybkiego AF i 8 klatek/s) to nie warto
    Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie to zależy...

[QUOTE=Eberloth;1068686]A to zależy z jakich powodów. Jeśli ktoś traktuje kolejną puszkę jako potencjalną odskocznię za jakiś czas do czegoś "oczko wyżej", to warto. Jeśli nie ma kasy na skok 50D->5DMKII, to warto chociaż zrobić upgrade do 7D.

Jestem tego samego zdania. Dodam jeszcze jedno. Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, czy jesteś zadowolony z 50d. Ja nie byłem. Z powodu matrycy, która moim zdaniem była za gęsta, co powodowało kłopoty z rozdzielczością nawet dobrych szkieł. Obrazek z 7d był na tych samych szkłach (35/1.4 L, 70-200/4 Is L, 300/4 Is L) wyraźnie lepszy, bardziej szczegółowy. Lepszy o całą klasę był też AF. A najlepszy z 5d markII:-P, więc siódemka zabawiła u mnie krótką chwilę. Jeśli możesz podpiąć swoje szkła do siódemki, to zrób parę zdjęć i porównaj. Sam wtedy odpowiesz na własne pytanie. Życzę dobrego wyboru.

Coś już napisał

Domyślnie

To zależy do czego. Miałem 7D i właśnie sprzedałem, bo przesiadam się na FF.
    Powiem tak, do sportu i przyrody zdecydowanie TAK!
    Do portretu, plenerów i do pracy w złych warunkach oświetleniowych NIE!

Pozdr.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pezetwpr Zobacz posta
    Z powodu matrycy, która moim zdaniem była za gęsta, co powodowało kłopoty z rozdzielczością nawet dobrych szkieł. Obrazek z 7d był na tych samych szkłach (35/1.4 L, 70-200/4 Is L, 300/4 Is L) wyraźnie lepszy, bardziej szczegółowy.
    Rozumiem, że 15 megapixeli na APS-c to za gęsto, a 18 Mpix na APS-c to nie za gęsto?

Ludzie, czytacie czasem to co piszecie?
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Coś już napisał
    Miasto
    Lodzkie

Domyślnie

To może inaczej zapytam miał być 7d i Canon 17-55 2.8 Ale może uda się 5d MK II i Tamron 28-75 2.8. Więc chyba druga wersja lepsza?

Dostałem informację z serwisu (z drugiej ręki), że filmowanie nie zużywa matrycy.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mixas Zobacz posta
    Dostałem informację z serwisu (z drugiej ręki), że filmowanie nie zużywa matrycy.
    Powiedz to tym, którzy tu niedawno toczyli "boje" na ten temat
    No, ale na ten tema to już tutaj - http://www.canon-board.info/showthre...60#post1060660

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 19-04-2012 o 18:51
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Coś już napisał Awatar Docsbo

Domyślnie

Jako użytkownik obu 50d i 7D zgadzam się z pezetwpr, o wiele lepsze zdjęcia moim podstawowym zoomem 70-200 f/4 L. AF jest b. Dobry. Ale jeśli nie fotografujesz sportu i szybkich wydarzeń - nispiesznie to może warto wejść w FF np. 5D2 ? (z 5D3 się wstrzymuję do rozstrzygnięcia sprawy "przecieków świetlnych" przez Canona)

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów