no tak ale to tez zalezy od tego co i jak fotografujesz, ja uzywam centralnego pomiaru swiatla w manualu wiec te dodatkowe 30 stref nic mi nie dadza. kiedys tez zastanawialem sie nad 7d ale od kiedy 50d nagrywa filmy za sprawa ML - temat runal.
zbieram na 5d(raczej mkII)
ale 50d zostawie dla syna
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jedyna rzecz jaka jeszcze (dla mnie) jest na plus 7d to zdalne sterowanie lampami
Ostatnio edytowane przez Qba1983 ; 28-04-2012 o 17:22 Powód: Automerged Doublepost
G12, C50D, C24-105 f/4L, C85 f/1,8, Samyang 8mm, PORST MC 55 1.4, NISSIN Di866
było:500d, S17-70 f/2,8-4 os hsm, c50 f/1.4, c75-300 4-5.6 III
Kilka moich spostrzeżeń dla ludzi z podobnym dylematem: Jak napisałem wcześniej przeszedłem na 5d mk II i uważam, że to najlepsza z możliwych decyzji w moim przypadku. Testowałem 7d jest ok, ale sumarycznie pomijając aspekty AF i ergonomii to obrazek dawał bardzo podobny do 50d. 5d MK II miażdży oba - fakt są pewne problemy z AF nie powiem, druga sprawa dla kogoś kto cały czas robił zdjęcia na cropie obiektyw ze światłem 1.8 może zaszokować głębią i trzeba się trochę przestawić z przesłoną ale suma wszystkich zalet i jakość obrazka rekompensują te niedogodności.
Miałem 20D potem 40D teraz 7D i 5D MKII.
Mam dwie puszki, bo jednej potrzebuję do fotografi ptaków, a drugiej do ślubniaków i całej reszty. Sama zmiana z 40D/50D na 7D ma sens ale jeśli na prawdę potrzebny jest lepszy AF. Do obrazka z 7D trzeba się trochę przyzwyczaić. MI bardziej podobał się ten z 40D ale to moje odczucia. Faktem jest że z 7D można pokusić się o większe czułości, ale ja raczej powyżej iso800 w przyrodniczej nie wychodzę. Do tego mam 5d
Najlepszym rozwiązaniem jest zakup 1D MK III jak nie zależy Ci na cropiex1.6. Obrazek, AF i całą reszta super. Można wyrwać na prawdę dobry egzemplarz za dobrą kasę. np kolega krzychu teraz sprzedaje w idealnym stanie
Już tak bardziej dla publiczności napisałem, te kilka moich spostrzeżeń (bo ta ja założyłem wątek)Jakby ktoś się borykał z podobnym dylematem.
Ostatnio edytowane przez Mixas ; 01-05-2012 o 20:58
właśnie zmieniłem 40D na 7D - próbowałem podczas ślubów robić zdjęcia poprzednim zestawem - 40D portrety 5DII szerokie kadry - różnica w jakości zdjęć była kolosalna. Zobaczymy jak będzie to wyglądało z 7D. Na razie wypróbowałem to na chrzcinach - pierwsze wrażenia pozytywne.