Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: Warto przejść z 50d na 7d

Domyślnie

Ja używałem 40d następnie 50d aż w kupiłem 5dmk2. Obecnie używam 50d i 5dmk2. 50d jest ok, ale jak się spróbuje FF to spojrzenie na aps-c trochę blednie... Do portretu, scen statycznych, na wysokich ISO, FF daje dużo fajniejszy obrazek, często używam obu body jednocześnie i jest różnica na zdjęciach w kolorach, plastyce itp. na korzyść FF. Za to w kwestii AF jest przepaść między 5dmk2 a 50d oczywiście na korzyść 50d. 7d ma jeszcze lepszy AF i matrycę z trochę lepszymi osiągami ale porównując z FF i tak nie ma szału pod względem obrazka, za to w funkcjonalności jest Według mnie warto przejść z 50d na 7d tylko dla lepszego i szybszego AF oraz trybu video ale jeśli nie jest to priorytetem to szkoda wydawania kasy. Mając w planach FF i biorąc pod uwagę różnice w cenie między 50d a 7d to zdecydowanie nie warto zmieniać. 50D w swojej klasie i cenie to bdb body. Jeśli zmieniać 50d na inny aps-c to lepiej poczekać na następce 7d.
    Ostatnio edytowane przez Mojlo ; 22-04-2012 o 12:59
    ...

Dopiero zaczyna Awatar Flar
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mixas Zobacz posta
    Bardziej zdjęcia portretowe, plener ślubny, repo ślubne. O 7d myślałem jedynie ze względów finansowych ale jak to się mówi, że biedny nie może szukać oszczędności bo dwa razy straci. Dlatego zainwestuję w body a dopiero potem w lepsze szkła. W każdym razie dziękuję za każdą opinię.
    W ubiegłym sezonie używałem równolegle 7D i 5D II, w tym sezonie zmieniłem 7D na drugie 5D II. Wg mnie te puszki dzieli przepaść ale na korzyść FF.
    Obrazek jest mimo wszystko nieporównywalny. Praca na wysokich ISO też.
    5D II w moim odczuciu miażdży 7D.
    7D ma może lepszy AF (choć ja w moim miałem duże problemy z FF/BF - niezależnie od podpiętego szkła), jednak do portretu czy ślubu to 5D II jest zdecydowanie lepszym wyborem

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Jako prawie oldboy stwierdzam, że 10D była naprawdę dobrą puchą na swoje czasy. Dziś równie dobry obrazek daje S95, ale to inna sprawa. Dalej... Nie mając żadnego aparatu, przy jednoczesnym nadmiarze gotówki na koncie, z pary 50D i 7D wybrałbym to drugie (o ile miałbym już canonowskie szkła). Gdybym miał 50D (a mam) nie zamieniłbym go na 7D ze względów czysto praktyczno - finansowych. Musiałbym dopłacić zbyt wiele, zyskując funkcjonalnie zbyt mało. Kolejna sprawa jest taka, że gdybym nie był uwiązany zestawem canonowskich szkieł, a chciałbym sensownego cropa to chyba wziąłbym K-5. Tyle, że kompletnie nie znam się na pentaxowskiej optyce.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ja taka zmiane zrobilem i jestem z niej zadowolony. Dobry i pewny AF to bardzo, wazna dla mnie sprawa.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Ja taka zmiane zrobilem i jestem z niej zadowolony. Dobry i pewny AF to bardzo, wazna dla mnie sprawa.
    Dokładnie. Priorytety.
    Dla mnie nie warto. AF w 50D fajny, podejrzewam że w 7D jest bajka. Jeśli nie ogranicza Cię ten z 50-tki to szkoda zachodu.
    Musisz podjąć decyzję sam... może w zamian, migracji jakieś szkiełko?!

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Tak w ogóle... Czy różnica zakresu tonalnego między 7D i 50D jest naprawdę znacząca?
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie

Domyślnie

AF w 50D jest niezły choć ten w 7D jest jeszcze lepszy. Jesli fotografujesz sport lub obiekty w ruchu to warto ze względu na celność i serie zdjęć. W przeciwnym razie bedziesz rozczarowany bo IMHO 50D wypada lepiej pod względem kolorystyki obrazka.
    Obecnie używam 5DII i 7D (wcześniej 50D) i jeśli masz dylemat, to zbieraj na 5DII.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał
    Miasto
    Lodzkie

Domyślnie

Jeżeli kogoś ciekawi finał tej bajki. To zostawiłem sobie 50d dokupiłem 5d MK II. Potestowałem trochę 7d, jednak mimo niewątpliwie udogodnień związanych z AF i szybkością, obrazek generował podobny do 50d.

Początki nałogu

Domyślnie

a moze 1dmk3? pojawiają się używki za około 5k, jak wyjdzie 1dx będzie ich pewnie więcej

cena podobna do 7d

Uzależniony Awatar kaindox

Domyślnie

I takiego finału można sie było spodziewać

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów